"Dušan Vasiljev" Franji Petrinoviću

Pisac Franja Petrinović ovogodišnji je dobitnik nagrade "Dušan Vasiljev" za roman "Almaški kružoci lečenih mesečara", koju je objavila Akademska knjiga iz Novog Sada, saopštilo je danas Društvo književnika Vojvodine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.04.2012.

12:59

Default images

Žiri u sastavu: Jovan Zivlak, Dragan Jovanović Danilov i Miloš Latinović, ocenio je da se Petrinović u romanu "Almaški kružoci lečenih mesečara" suočava sa realnim svetom u odori fikcije, sa pripovedačkim moćima da evocira tamnu prirodu ljudskih gestova.

"Ono što se snažno nameće u Petrinovićevoj pripovedačkoj intonaciji je jedinstvena rezignantna slika sveta, tame i melanholije. Piščev izbor u razumevanju ljudske situacije je u skladu sa negativnom antropologijom koja ljudsko društvo sagledava kao izraz čovekove sklonosti ka zlu", dodaje se u obrazloženju žirija.

Nagradu "Dušan Vasiljev", koja se sastoji od diplome i 2.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, dodeljuje Skupština opštine Kikinda za najbolju knjigu umetničke proze i poezije, ali i eseja, književne nauke i kritike izdate na srpskom jeziku, u periodu između dve dodele.

U užem izboru ove godine našla su se i dela Slobodana Tišme, Vide Crnčević, Dejana Tiaga Stankovića, Boška Tomaševića i Zorana Ðerića.

Prethodni dobitnici ove nagrade su, između ostalih, Milorad Pavić, Stevan Raičković, Jovica Aćin, Milisav Savić, Gojko Tešić, Ranko Risojević.

Svečano uručenje nagrade "Dušan Vasiljev" biće održano polovinom maja u Kikindi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: