23. april – Svetski dan knjige

Dan kada su svet napustila dva velikana književnosti, Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, proslavlja se svake godine kao Svetski dan knjige i autorskih prava.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2012.

02:00

Default images

Svrha ovog praznika, koji je 1995. godine osnovao UNESKO, jeste da oda priznanje knjigama i piscima, te da ohrabri ljude da otkriju ili pak ponovo ožive zadovoljstvo čitanja.

Tema koju su Ujedinjene nacije odabrale za 2012. godinu je “Knjiige i prevodi”, s obzirom na to da se ove godine navršava osam decenija od početka projekta “Index Translationum”. Ova internacionalna baza podataka prati prevođenje dela na sve svetske jezike. “Index Translationum” je stariji i od samog UNESKO – a, pokrenula ga je 1932. godine Liga naroda.

Povodom ovog jubileja UNESKO je sproveo istraživanje o tome koji su pisci najprevođeniji na celom svetu. Prvo mesto zauzela je omiljena autorka krimi romana Agata Kristi, na drugom je Žil Vern, dok je na trećem mestu Vilijam Šekspir. Zanimljivo je da su se na listi našle i ličnosti koje se nisu neposredno bavile književnošću, kao što su Lenjin i papa Jovan Pavle drugi.

Pogledajte listu najprevođenijih pisaca.

Prema podacima kojima UNESKO raspolaže, francuski, nemački i engleski su jezici na koje je prevedeno najviše knjiga. Zanimljivo je da je veliki skok na ovoj listi jezika zabeležio kineski koji se tokom devedesetih držao na tridesetom, da bi sada dospeo do šestog mesta.

Takođe, svakog 23. aprila počinje niz proslava od kojih se cetralne održavaju u Svetskoj prestonici knjige. Ove godine to je Jereven, glavni grad Jermenije, koji je titulu primio od Buenos Airesa a predaće je sledeće godine Bankoku.

U Srbiji će centralnu proslavu organizovati Narodna biblioteka Srbije, dok će nekoliko ustanova kulture i kulturnih centara biti takođe uključeno u proslavu ovih praznika.

Pročitajte vodič kroz događaje kojima NBS obeležava Dan knjige.

Svetski dan knjige i autorskih prava proslavlja se u više od sto zemalja širom planete na najrazličitije načine.

U nekoliko gradova Meksika biće održan peti čitalački maraton – dvanaest sati javnog čitanja poezije. Restorani u španskom gradu Bilbao organizuju tradicionalnu akciju “Knjiga na meniju”, u okviru koje se svim gostima restorana poklanja po jedna knjiga.

Po prvi put Svetski dan knjige biće proslavljen i na Kosovu, a osim centralne manifestacije u Prištini, planirani su događaji u još pet gradova: Peć, Gnjilane, Prizren, Kosovska Mitrovica i Kamenica.

Saznajte na koji će se način praznik knjige proslaviti u Beogradu.

Početkom godine u Velikoj Britaniji novinarka En Morgan počela je akciju “Godina dana čitanja sveta” (A Year of Reading the World”). Ona planira da u roku od trista šezdeset pet dana pročita po jednu knjigu iz svake zemlje sveta, kako bi proverila da li su u Londonu dostupne knjige sa svih meridijana. Još uvek nisu došle na red knjige iz Srbije, ali je Morgan najavila da će birati između romana “Na Drini Ćuprija” Ive Andrića i “Romana o Londonu” i “Seoba” Miloša Crnjanskog. Kako napreduje ovaj projekat možete pratiti OVDE.

Saznajte koje je omiljeno knjževno štivo naših pisaca – prvi deo.

Svetski praznik knjige i pisane reči ustanovljen je 1995. godine u Parizu od strane UNESKO – a. Izabran je upravo 23. april, ne samo zbog smrti Šekspira i Servantesa, već i zbog neobičnog praznika koji se tada proslavlja u španskoj pokrajini Kataloniji. Dvadeset trećeg aprila, na dan Svetog Đorđa, zaljubljeni parovi razmenjuju knjige i cveće. Prema procenama tamnošnjih izdavača polovina knjiga prodatih u Kataloniji napusti knjižare baš na ovaj dan.

Saznajte koje je omiljeno knjževno štivo naših pisaca – drugi deo.

Osim za Servantesa i Šekspira, ovaj datum ima značajnu ulogu u život još nekoliko pisaca. Tako su na današnji dan rođeni Moris Druon i Vladimir Nabokov, a smrt je zadesila druge književnike kao što su Inka Garsilaso de la Vega i Žozef Pla.

Zanimljivo je to da Servantes i Šekspir zapravo nisu umrli istog dana, ali jesu istog datuma. Činjenica je da je Šekspir umro desetak dana kasnije. Međutim, zbog razlike u upotrebi gregorijanskog i julijanskog kalendara u Velikoj Britaniji i Španiji, ostalo je zabeleženo da su oba pisca umrla 23. aprila.

SREĆAN VAM SVETSKI DAN KNJIGE!

KAKO PLANIRATE DA GA PROSLAVITE?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: