Sve je spremno za Dan knjige

Proslavi Svetskog dana knjige, koji se svake godine obeležava 23. aprila, priključile su se brojne institucije i kulturni centri u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 21.04.2012.

13:10

Default images

Narodna biblioteka Srbije zadužena je za centralnu manifestaciju posvećenu knjigama i njihovim autorima, na dan kada su 1616. godine premunili velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir. Detaljan program dešavanja koje organizuje NBS pročitajte OVDE.

U Biblioteci grada Beograda biće organizivana akcija “Svi smo u biblioteci” od 11h do 12h. U ulozi bibliotekara naći će se predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac, književnica Mirjana Bobić Mojsilović, muzičar Nele Karajlić i glumci Dragan Nikolić, Milena Dravić, Voja Brajović, Milica Mihajlović, Andrija Milošević, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić.

Biće otvorena i izložba "Ivo Andrić: neobična bibliofilska izdanja", na kojoj će prvi put široj javnosti biti predstavljeni nepoznati primerci Andrićevih knjiga, poput "Na Drini ćuprija" - lični primerak nobelovca, na kojoj je on olovkom pisao predloge naziva za svako od 24 poglavlja.
Četvrti Novobeogradski sajam knjiga, stripa i antikvarne knjige biće otvoren u Hali sportova baš na ovaj dana uz promociju knjige "Tajna Novog Beograda" autora Zorana Nikolića i Mirka Radonjića. Na sajmu će učestvovati više od 50 domaćih i stranih izlagača.

U Klubu-knjižari-galeriji "Glasnik" biće proglašeni pobednici Konkursa za najbolju kratku priču s temom "Knjiga", koji je raspisalo Javno preduzeće "Službeni glasnik".

Institut Servantes, povodom Svetskog dana knjige, pokreće Dečji klub koji će se održavati svake treće subote u mesecu i gde će najmlađi moći besplatno da uče španski jezik.

PROČITAJTE KOJA KNJIŽEVNA DELA OVIH DANA ČITAJU NAŠI PISCI.

Na Svetski dan knjige biće organizovan "Višejezički poetski recital", a Institut Servantes pozvao je sve zainteresovane da dođu da recituju na španskom ili bilo kom drugom jeziku pesme španske ili hispanoameričke književnosti.

Moto programa Gete Instituta je "Čitam, saznajem, mislim". Mladi novinari - srednjoškolci, urednici školskih časopisa, intervjuisaće prolaznike o Svetskom danu knjige i čitanju, učenici Nemačke škole predstaviće svoje omiljene knjige, a najavljena je i radionica za roditelje o značaju čitanja za razvoj dece.

Izdavačka kuća "Dereta" proslavu Svetskog dana knjige počela je još 10. aprila dajući popust na aktuelna izdanja do 60 odsto, kao i cvet na poklon što je ustaljena tradicija knjižara u celom svetu za "praznik knjige".

KAKO SE SVETSKI DAN KNJIGE PROSLAVLJA U VAŠEM GRADU?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: