Kuvar čudnog naslova zasmejava svet

Možda nama naslov tajlandskog kuvara “Cooking with Poo” (Kuvati sa Pu) ne deluje neobično, ali upravo je ta knjiga 30. marta u Velikoj Britaniji dobila nagradu za najneobičniji naslov.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2012.

14:34

Default images

Ovaj kuvar, objavljen u Australiji, osvojio je nagradu Dijagram koju sajt “The Bookseller” dodeljuje svake godine literarnim ostvarenjima sa najneobičniji, a često i veoma bizarnim naslovima, prenosi BBC.

Autorka knjige je kuvarica Saiyuud Diwong koja vodi svoju veoma popularnu školu kuvanja u Bangkoku. Poo je njen nadimak i na tajlandskom označava rakove.

Međutim, naslov je privukao pažnju britanskih čitalaca jer u engleskom žargonu reč “poo” upotrebljava se, između ostalog, i da bi označila izmet.

“Znali smo da ceo svet voli Poo, ali sada je to i zvanično”, našalila se prijateljica tajlandske kuvarice Anji Barker. Njih dve sarađuju u humanitarnoj organizaciji “Urban Neighbours of Hope”.

“Poo je prodala više od šest hiljada knjiga i časovi kuvanja kod nje se unapred rezervišu. Ona ne samo da pomaže svojoj siromašnoj porodici već zapošljava i dvadesetak radnika koje je izvukla iz siromaštva”, dodaje Barker.

Simpatična kuvarica je sa osmehom zahvalila na nagradi dodajući: “Srećna sam što imam zabavan nadimak, to veoma pomaže mom biznisu”.

Drugo mesto osvojilo je delo “Mr Andoh's Pennine Diary: Memoirs of a Japanese Chicken Sexer in 1935 Hebden Bridge” koji su napisali Stephen Curry i Takayoshi Andoh. Na trećem mestu našlo se delo “The Great Singapore Penis Panic and the Future of American Mass Hysteria”pisca Scotta D Mendelsona.

Nagrada Dijagram dodeljuje se od 1978. godine. Ove godine bilo je sedamdeset pet predloženih naslova a posredstvom sajta “The Bookseller” pristiglo je oko hiljadu i trista glasova, uglavnom iz Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: