Ko će dobiti NIN-ovu nagradu?

U ponedeljak, 16. januara, tačno u podne u prostorijama kompanije "Ringier Axel Springer " književni kritičar Vasa Pavković saopštiće ko je 56. dobitnik NIN-ove nagrade koja se dodeljuje za najbolji roman u prethodnoj godini.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 14.01.2012.

13:07

Default images

U najuži izbor ušlo je šest naslova : "Majn Kampf" Svetislava Basare, "Almaški kružoci lečenih mesečara" Franje Petrinovića, "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme, "Oda manjem zlu" Voje Čolanovića, "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca i "Kontrolni punkt" Davida Albaharija.
Trojica kandidata, Albahari, Čolanović i Basara, već su jednom dobili ovo priznanje, koje se dodeljuje od 1954. godine, ali prema propozicijama nagrada se može dobiti više puta. Odluku o dobitniku donosi žiri većinom glasova.

Pored Pavkovića, koji predsedava žirijem, ostali članovi su Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov koji su takođe bili u žiriju za 2010. godinu, dok su prof. dr Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić imenovani članovima žirija u maju prošle godine.
U istoriji ove nagrade dogodilo se dva puta da je je nagrada otišla u iste ruke, (Dobrica Chosić i Živojin Pavlović), ali samo je Oskar Davičo bio trostruki laureat. Davičo je i jedini laureat NIN-ove nagrade dve godine uzastopno (1963. i 1964.).

Nagrada nije dodeljena 1959. godine, kada je napravljen presedan radi "stimulisanja kvaliteta" jer žiriju nije dozvoljeno da je dodeli Miodragu Bulatoviću za roman "Crveni petao leti prema nebu". Međutim, Bulatović je 1975. ipak dobio NIN-ovu nagradu za roman "Ljudi sa četiri prsta".

Do 1991. nagrada je dodeljivana piscima sa prostora cele bivše Jugoslavije, a sada prema aktuelnom pravilniku mogu da konkurišu samo romani napisani na srpskom jeziku i kao takvi su uneti u centralni registar COBISS-a bez obzira gde su pisani.
U dva navrata su laureati vratili ovo priznanje: Danilo Kiš, nagrađen 1972. godine za "Peščanik" i Milisav Savić koji je to priznanje dobio 1991. godine za "Hleb i strah".

Svega četiri puta nagrada je pripala ženama-piscima: Dubravki Ugrešić,(1988), Svetlani Velmar-Janković (1995) Grozdani Olujić (2009) i Gordani Ćirjanić (2010). Ove godine nema ni jedne žene u najužem izboru iako ih je bilo u širem - "Bremasoni" Mirjane Ðurđević, "Ðorđoneova kletva" Laure Barne, " Tito je umro" Mirjane Novaković i i "Prekomerna upotreba sile" Vide Crnčević-Basara.

Ove godine na konkurs je za nagradu pristiglo oko sto romana, ali će tačan broj biti poznat prilikom saopštavanja odluke žirija pošto su izdavači dostavljali nove romane skoro do 31. decembra 2011. kada se konkurs zaključuje, ali je sigurno da je broj manji nego prethodne dve godine.

Svečano uručenje nagrade biće upriličeno u Skupštini grada Beograda 23. januara, s početkom u 12 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: