Seli se Otvorena biblioteka

Otvorena biblioteka, prva te vrste u Beogradu, nedavno je osvanula iscrtana crvenim grafitima neprimerene sadržine, a Goethe-Gerila, na čiju je inicijativu i pokrenuta, odlučila je da odgovori na to akcijom “Graffiti vs Grafitti” i ujedno preseli Biblioteku tokom zime na plato ispred Filozofskog fakulteta.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 24.12.2011.

12:13

Default images

Akcija “Graffiti vs Graffiti” biće održana 25. decembra u podne na Platou, gde će Otvorena biblioteka dobiti nov izgled, za šta će se postarati street-art umetnik Alone.

U isto vreme će se odvijati akcija Goethe-Gerile i Udruženja studenata andragogije Filozofskog fakulteta u Beogradu koja će Otvorenoj biblioteci ponovo obezbediti sadržaj, a ljubiteljima knjige pružiti mogućnost da aktivno učestvuju u razmeni knjiga, saopštio je Goethe-Institut i pozvao sve zainteresovane da se priključe toj akciji i ponesu knjigu sa sobom.

Otvorena biblioteka postavljena je pre nešto više od mesec dana u Knez Mihailovoj ulici, preko puta Goethe-Instituta, a osmišljena je kao prostor sa policama za knjige koje je moguće razmenjivati - svi koji vole da čitaju mogu da uzmu šta žele i drugima ostave knjige koje ne žele.

Nema registracije, roka do koga knjiga mora da se vrati, niti je broj knjiga koji se može uzeti ograničen, već se sve zasniva na uzajamnosti: jednu
uzetu knjigu treba zameniti nekom svojom ili je vratiti nakon čitanja.

Otvorena biblioteka je, međutim, ostala ovih dana bez knjiga. Knjige koje se ostavljaju mogu se i obeležiti imenom, datumom, rečju ili nečim drugim, kako bi se poslala poruka budućem vlasniku ili korisniku knjige.

Otvorena biblioteka, za koju nije potrebna članska karta, pripada svojim korisnicima i Beogradu. Ona je zajednička, a takva bi trebalo da bude i briga o njoj, jer njeno stanje zavisi od toga kako se održava i kako se razmenjuju knjige.

“Ovo je prva ‘Otvorena biblioteka’ u Beogradu, nadamo se ne i poslednja”, poručio je Goethe-Institut povodom te inicijative koja je realizovana kao projekat Goethe-Gerile, grupe mladih ljudi između 20 i 25 godina koji u kreativnoj saradnji sa Goethe-Institutom predlažu i organizuju programe sa ciljem da mladima u Srbiji približe nemački jezik i kulturu na drugačiji i direktniji način nego što je to uobičajeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: