Sejerštad oslobođena optužbi

Apelacioni sud u Oslu presudio je da norveška autorka romana "Knjižar iz Kabula" Osne Sejerštad nije narušila privatnost stvarnog prodavca po kome je roman zasnovan.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.12.2011.

17:18

Default images

Novinarka Sejerštad pozdravila je sudsku odluku kojom je promenjena presuda iz jula 2010. godine kojom joj je naloženo da plati 125.000 kruna (15.600 evra) odštete Suraji Rais, drugoj supruzi knjižara.

Napisana kao roman, "Knjižar" je priča o vremenu kada je Sejerštad živela sa porodicom Muhameda Šaha Raisa u Kabulu, ubrzo posle pada talibana 2001.godine.

Apelacioni sud je presudio da je autorka otkrila privatne detalje života porodice, ali da to nije suprotno zakonu.

,,Veoma sam srećna što sam pobedila i što sam završila sa ovom pričom", rekla je ona AFP-u.

Raisov advokat rekao je da će se žaliti Vrhovnom sudu Norveške.

Knjiga je objavljena u Norveškoj 2002, godinu dana pre nego što se pojavila na engleskom i postala svetski bestseler preveden na 40 jezika, uključujući i srpski.

Sejerštad je pisala i knjige o svojim iskustvima života na Kosovu i u Čečeniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: