Kočićevo pero Vidi Ognjenović

Književnica Vida Ognjenović ovogodišnja je dobitnica nagrade „Kočićevo pero“ za roman „Posmatrač ptica“, a priznanje će joj biti uručeno krajem decembra u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2011.

11:34

Default images

Ognjenović je ovu nagradu dobila za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči. Žirijem je predsedavao Nikola Vulović, a činili su ga i Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

„Posmatrač je ovdje glavno lice opsežnog romana u kome dolazi do dvostruke posmatračke optike: autorka sa iskrenim divljenjem posmatra nastup svog junaka koji je, takođe, neumorni posmatrač vremena i ljudi, svog bližeg i daljeg okruženja, komentator, duhovit kozer, umjetnik i čarobnjak priče, šarmer, zabavljač i rezoner“, navodi se u obrazloženju žirija.
„Bez ikakve sumnje, Vida Ognjenović predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg kulturnog prostora“, izjavio je Miljenko Jergović. Prema mišljenju Nikole Vukolića, „Posmatrač ptica“ jedno je od najboljih dela ove autorke koja nije imala „belih mrlja“ u svojoj stvaralačkoj biografiji.

Članovi žirija posebno su pohvalili snagu i uverljivost pripovedanja u romanu „Posmatrač ptica“, koji je u dva izdanja objavio „Arhipelag“.

„Knjiga se čita u jednom dahu. Ona je zanimljiva, psihološki i kompoziciono izbalansirana, pisana kultivisanim stilom pisca koji osjeća riječ, a povrh toga poznaje i tajne zanata. Sa posebnom sugestivnošću V. Ognjenović opisuje stradanje, strah, oskudicu, opštu atmosferu okupiranog Beograda u toku Drugog svjetskog rata, grozničavu borbu za golo preživljavanje u okruženju sveopšte pogibelji“, naveli su članovi žirija u saopštenju.

Nagradu „Kočićevo pero“ dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ iz Banjaluke i Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: