Otkriveno pravo lice Džejn Ostin?

Britanska autorka Pola Bern (Paula Byrne), koja je nedavno objavila knjigu o Džejn Ostin, tvrdi da je pronašla dosad nepoznati portret slavne engleske književnice.

Izvor: Tanjug
Podeli

Bernova navodi da se na portretu, poklonu od supruga koji ga je kupio na aukciji, lako može prepoznati "pravilni nos" autorke čuvenog romana "Gordost i predrasuda".

Danas postoje svega dva portreta Džejn Ostin, od kojih je jedan napravila njena sestra Kasandra 1810.

Portret olovkom na velumu, nastao oko 1815. godine, nosi na poleđini naznaku "Gospođica Džejn Ostin".

Bernova navodi da je konsultovala nekoliko stručnjaka i da je većina potvrdila da je to portret književnice koja je umrla 1817. u 41. godini.

Na pitanje kako to da portret nije ranije autentifikovan, Bern je u izjavi za BBC podsetila da je Džejn Ostin objavljivala svoja dela anonimno, te da ljudi nisu uopšte znali ko je ona, čak ni posle smrti kada se njeno ime prvi put pojavilo na koricama njenih romana.

Prati B92 na Viberu

Knjige/Stripovi

Vuksanović: Zaboravili i Vuka i Njegoša

Ove godine navršilo se 170 godina od pobede Vukovih reformatorskih ideja kada su na narodnom jeziku objavljeni - njegov prevod Novog zaveta, "Pesme" Branka Radičevića, Njegošev "Gorski vijenac" i Daničićeva studija "Rat za srpski jezik, i pravopis", ali na taj prelomni datum za našu književnost i kulturu kao da su zaboravile sve institucije u Srbiji.

Knjige/Stripovi nedelja 15.10. 11:00 Komentara: 2
strana 1 od 540 idi na stranu