Predstavljena knjiga Ž. Lauševića

Autobiografija jednog od najboljih glumaca njegove generacije Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad", u izdanju kompanije "Novosti", predstavljena je 29. novembra u prepunom Muzeju Jugoslovenske kinoteke u prisustvu njegovih brojnih kolega i prijatelja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.11.2011.

16:04

Default images

"Žarko je ponovo sa nama. Da li je ikada otišao? Što se mene tiče, nije", rekao je Lauševićev prijatelj i kolega Branislav Lečić, koji je rekao da knjiga nije tu da rehabilituje, već je pokazatelj iskonske potrebe čoveka da se obračuna sa sobom.

U knjizi na više od 400 strana Laušević piše o svom životu pre i posle tragedije 1993. godine kada je u svađi u kafani u Podgorici ubio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 13 godina zatvora.

Govoreći o knjizi koja je štampana u tiražu od 50.000 primeraka, direktor "Novosti" Manojlo Vukotić rekao je da Lauševićeva knjiga nije biografija, autobiografija, hronilka ili roman, već "sve to zajedno".

To je priča o dva života, jednom od ubistva i drugom, pravom o ulogama, porodici, prijateljima, rekao je on.

"Ovo je knjiga bolne istine, zavodljive tuge, nesebičnog preispitivanja, dostojanstva, tragedije, ljudske spoznaje", rekao je Vukotić i najavio da će se pojaviti i drugi deo autobiografije.
Foto: Tanjug
Teatrolog Jovan Ćirilov rekao je da strahuje da svojim obraćanjem ne povredi Lauševića i njegovu izvanrednu knjigu bolnog mišljenja, precizno izloženih činjenica i razmišljanja o njima.

On je uporedio Lauševića sa tragičnim junakom, nekim ko je najnesrećnijim sticajem okolnosti doziveo to da bude tragičan junak.

"Umesto da igra velike tragičare, on je postao tragična figura", rekao je Ćirilov i dodao da je Lauševićeva autobiografija dokaz da talentovani ljudi nisu samo talentovani u jednoj stvari.

Laušević je veliki glumac, veliki pripovedač i majstor reči. Čovek koji ume da misli i čija je knjiga prožeta bolnom filozofijom, rekao je Ćirilov.

Režiser Darko Bajić, koji je sa Lauševićem sarađivao na nekoliko projekata uključujući i seriju "Sivi dom", prisetio se prvog susreta sa Lauševićevom klasom, u kojoj su još bili Zoran Cvijanović, Svetislav Goncić, Sonja Savić, Branimir Brstina.

Svojim osmehom, šarmom, stalnim istraživanjem i neverovatnom energijom osvajao je publiku. Znao je da kaže ono što misli kroz svoje uloge, rekao je Bajić.

On je knjigu nazvao strahovitom pričom o tome šta se sa nama dešava kada izgubimo slobodu i mogućnost da pričamo.
Foto: Tanjug
Lauševićev advokat Vladan Bojić nije želeo da komentariše dokle se stiglo sa procesom Lauševiću koji živi u SAD, rekavši samo da je reč o "delikatnoj" stvari.

On je ocenio da je Lauševiću oduzeto pravo na pravično suđenje i naglasio da Laušević nije nikud pobegao "već da ga je u Americi, gde je otišao 1999. nakon dve osude na četiri godine, tek 2001. zatekao presudoliki akt kojim je osuđen na 13, od svih mogućih zaprećenih 15 godinba zatvora".

"Neistine i zle namere su bez presedana isprljale papir na kome je ta presuda ispisana. To je presuda odmazde i ucene koja je izbrisala staru ustanovu nužne odbrane", rekao je Bojić i dodao da Crna Gora sada vidi svoj greh i veruje Beogradu radi ispravljanja nepravde.

Laušević je ćutao, ne zato što je bio zaplašen ili je odlučio da se ćutanjem brani, nego zato što nije želeo da se žali i traži milostinju, dodao je on.

Tokom promocije prikazani su i inserti nekih od uloga Žarka Lauševića, a samo predstavljanje knjige završeno je dirljivim filmom samog autora koji govori odlomke iz svoje knjige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: