Marojević: U Srbiji vlada javašluk

U Srbiji danas vlada javašluk i nikoga preterano ne uzrujava što sprsko društvo napreduje ka svojoj totalnoj duhovnoj propasti, smatra pisac Igor Marojević.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2011.

13:32

Default images

Marojević je ocenio da u "srpskoj tranziciji 21. veka" dolazi do neviđenih mešavina proevropskog i retrogradnog bez ikakve kontrole neke više instance.

"To nije haos, jer je haos uređeno stanje u odnosu na javašluk", rekao je on.

"Sve to nikoga preterano i ne uzrujava i odlično je što je sve to tako i srpsko društvo treba da napreduje ka svojoj totalnoj duhovnoj propasti".

Marojević, koji je dobitnik nagrade "Borislav Pekić" za roman "Žega", naveo je i da je stanje duha u Srbiji takvo da se može pomisliti da je neko došao na zaključak da se ni kulturom ni duhom u Srbiji ne bi trebalo baviti dok ne prođe tranzicija.

"Postoji duh vremena i lokalno vreme. Ovde vlada duh lokalnog vremena što se može videti u svakom trenutku kada nagradu dobije neki od savremenih srpskih pesnika sa prelaza iz 20. u 19. vek kao što su Matija Bećković i Rajko Petrov Nogo", rekao je Marojević.

Govoreći o budućnosti Srbije, Marojević je ocenio da je mladež u Srbiji u velikoj većini potpuno obrnuta od uvrežene predstave o mladeži koja se shvata kao progresivni, avangardni sloj društva.

"Ovde u Srbiji kada god neko prebije nekog stranca ili ubije, ili kada želi da ispruži policajca ili ako napadne ljude drugačijeg polnog opredeljenja, apriori se uperi prstom na mladež i neće biti greške u proceni", rekao je autor romana "Šnit" i "Majčina ruka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: