"Zabraniti Nabokova i Markesa"

Jedan visoki zvaničnik Ruske pravoslavne crkve ocenio je da bi vlada trebalo da istraži i zabrani knjige Vladimira Nabokova i Gabrijela Garsije Markesa u školama jer u svojim delima ti autori, po njegovom mišljenju, ,,opravdavaju pedofiliju".

Izvor: Beta
Podeli

Kako danas prenose svetske agencije, sveštenik Vsevolod Čaplin, koji predvodi odeljenje Moskovske patrijaršije za odnose s javnošću, govorio je o Nabokovljevom romanu "Lolita" i Markesovoj knjizi "Sto godina samoće".

Zvaničnik je u izjavi radiju Eho Moskve naveo da bi dela dvojice pisaca trebalo isključiti iz nastave u srednjim školama, zato što te knjige na romansiran način predstavljaju ,,perverzne strasti koje ljude čine nesrećnima".

,,Očigledno da popularizacija ovih romana u školama neće učiniti naše društvo moralno srećnijim", rekao je Čaplin.

,,Moramo da razgovaramo kako bismo odredili u kojoj meri ta dela opravdavaju pedofiliju. Činjenica je da je na Zapadu postojalo veoma negativno mišljenje o njima, ali se to potom promenilo. Sada je vreme za revoluciju morala, ili ako hoćete za kontrarevoluciju", dodao je.

Mihail Švidkoj, izaslanik Kremlja za međunarodnu kulturnu saradnju, usprotivio se Čaplinovoj ideji i naveo da bi takva akcija ruskih vlasti nanela veliku štetu ugledu Rusije.

Čaplinov predlog osudili su i ruski pisci.

,,Hajde onda da proverimo da li u književnosti, od Homera do velikih ruskih klasika, postoje aluzije na nasilje, pedofiliju i druge neprihvatljive stvari", ironično je rekao istoričar Nikolaj Svanidže.

Pisac Boris Akunjin apelovao je na Rusku pravoslavnu crkvu da se ne meša u ,,sekularna i književna pitanja".

Nabokov, koji je napustio Rusiju posle Oktobarske revolucije 1917, objavio je "Lolitu" 1955. na engleskom jeziku. Knjiga je 1967. prevedena na ruski ali je taj prevod, zajedno s njegovim ostalim delima, proglašen za pornografiju i zabranjen u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Za razliku od "Lolite", roman "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa objavljen je u Sovjetskom Savezu uprkos brojnim aluzijama na incest i seks s maloletnicima.

Prati B92 na Viberu

Knjige/Stripovi

Danas počinju Beogradski međunarodni susreti pisaca

Beogradski međunarodni susreti pisaca počinju danas, a predsednik UKS-a Radomir Andrić je najavio dolazak 33 književnika iz Azerbejdžana, Albanije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Izraela, Kanade, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Turske, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Knjige/Stripovi utorak 19.09. 09:50 Komentara: 0
strana 1 od 537 idi na stranu