Danas je Međunarodni dan pismenosti

Danas, 8. septembra, se obeležava Međunarodni dan pismenosti, a Srbija ga dočekuje sa oko 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina koje nije završilo osnovnu školu.

Izvor: Beta
Podeli

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, Srbija broji oko milion ljudi, odnosno više od 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina, koje nije završilo osnovnu školu. Zvanična statistika pokazuje i da u Srbiji ima oko 50 odsto odraslih koji su završili samo osnovnu školu, ali su funkcionalno nepismeni.

Ministarstvo prosvete i nauke, uz pomoć Evropske unije, pokrenulo je projekat "Druga šansa" koji će omogućiti da stariji od petnaest godina završe osnovno i dobiju stručno obrazovanje, a za sada ima oko 2.800 prijavljenih polaznika.

Realizacija projekta počeće tokom septembra u 38 osnovnih škola, a Ministarstvo prosvete i nauke odabralo je ukupno 80 škola širom Srbije koje će biti uključene u obrazovanje odraslih. Oko 470 nastavnika i direktora škola obučeno je za rad sa starijom populacijom.

Za Projekat "Druga šansa" Evropska unija izdvojila je oko 4 miliona evra.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO, proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti.

Prati B92 na Viberu

Knjige/Stripovi

Danas počinju Beogradski međunarodni susreti pisaca

Beogradski međunarodni susreti pisaca počinju danas, a predsednik UKS-a Radomir Andrić je najavio dolazak 33 književnika iz Azerbejdžana, Albanije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Izraela, Kanade, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Turske, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Knjige/Stripovi utorak 19.09. 09:50 Komentara: 0
strana 1 od 537 idi na stranu