Danas je Međunarodni dan pismenosti

Danas, 8. septembra, se obeležava Međunarodni dan pismenosti, a Srbija ga dočekuje sa oko 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina koje nije završilo osnovnu školu.

Izvor: Beta
Podeli

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, Srbija broji oko milion ljudi, odnosno više od 20 odsto stanovništva starijeg od 15 godina, koje nije završilo osnovnu školu. Zvanična statistika pokazuje i da u Srbiji ima oko 50 odsto odraslih koji su završili samo osnovnu školu, ali su funkcionalno nepismeni.

Ministarstvo prosvete i nauke, uz pomoć Evropske unije, pokrenulo je projekat "Druga šansa" koji će omogućiti da stariji od petnaest godina završe osnovno i dobiju stručno obrazovanje, a za sada ima oko 2.800 prijavljenih polaznika.

Realizacija projekta počeće tokom septembra u 38 osnovnih škola, a Ministarstvo prosvete i nauke odabralo je ukupno 80 škola širom Srbije koje će biti uključene u obrazovanje odraslih. Oko 470 nastavnika i direktora škola obučeno je za rad sa starijom populacijom.

Za Projekat "Druga šansa" Evropska unija izdvojila je oko 4 miliona evra.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO, proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti.

Knjige/Stripovi

Objavljena nova knjiga Gordane Ilić Marković

Knjiga ”Roda Roda – Srpski dnevnik izveštača iz Prvog svetskog rata. Ratni presbiro Austrougarske monarhije”, Gordane Ilić Marković, u izdanju izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada i RTS-a, predstavlja lektiru zanimljivu kako istoričaru, lingvisti ili književnom istoričaru tako i novinaru i svakom čitaocu koji je zainteresovan za temu propagande i uloge književnika u ratu.

Knjige/Stripovi subota 4.11. 20:55 Komentara: 0
strana 1 od 544 idi na stranu