Knjiga razgovora Dominika Ptifoa

Izdavačka kuća ''Službeni glasnik“ objavila je kapitalno delo za sve ljubitelje stripa i književnosti, knjigu razgovora Dominika Ptifoa sa majstorom devete umetnosti Hugom Pratom pod intrigantnim nazivom ''Želja da se bude beskoristan“.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 18.06.2011.

14:24

Default images

Dugačak i fascinantan dijalog dvojice muškaraca, koji se protezao godinama, je priča o putovanjima i to ne samo geografski već putovanjima kroz vreme, sećanja, istoriju, mitove.

Tokom razgovora, tvorac Korta Maltezea propiveda o svom životu, detinjstvu provedenom u Etiopiji gde upoznaje nacizam, ljubav prema crtanju i mržnju prema kolonijalizmu, ladalačkim danima u Buenos Ajresu gde provodi vreme crtajući stripove, putovanjima po Evropi i svetu, filozofiji, stripovima, od ''As pika" i ''Narednika Kirka" do ''Korta Maltezea", ženama koje je voleo, svojoj deci, mestima koje je posetio, smrti, i pruža čitaocima dobar uvid u Prata, čoveka a ne legendu.
''Moj život je počeo davno pre nego što sam se rodio i verujem da će potrajati dugo pošto me ne bude bilo“, napisao je jednom prilikom Prat.

Stručnjak za kabalu, poznavalac više jezika, vlasnik biblioteke od 30.000 knjiga, Prat (1927-1995) je u ovoj knjizi razgovora misteriozni džentlmen Venecije, koju znamo iz njegovih knjiga, duhoviti pripovedač kod koga se san i java prepliću i prožimaju.

''Ukoliko bih morao da definišem svoj rad rekao bih da sam pisac koji crta i ilutrator koji piše iako se tekst sastoji samo od neophodnih dijaloga“, rekao je Prat.

Bogato urađena knjiga na oko 300 strana, prošarana Pratovim ilustracijama i fotografijama, neophodno je štivo za svakog ljubitelja stripa i dela Huga Prata.

Dominik Ptifo bio je prijatelj i saradnik Huga Prata i o Pratovom delu, pre svega njegovom alter egu Kortu Maltezeu, napisao je knjigu ''Druga strana Korta“ (De L'autre cote de Corto), detaljnu studiju o delu Huga Prata i hronologiju života nezaboravnog kapetana bez broda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: