Objavljena zbirka nagrađenih drama

Izdavačka kuća "Plato" i Hartefakt fond iz Beograda objavili su zbirku drama pod nazivom "Radnici umiru pevajući", koju čini pet radova s konkursa za najbolji savremeni društveno angažovani tekst za 2010. godinu.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 07.06.2011.

14:39

Default images

“Iako veoma različite po stilu, tematici i pristupu, drame u zbirci povezuje jasan društveni angažman i pozicioniranje prema društvenim temama koje karakterišu stvarnost Srbije na početku 21. veka”, naveo je u predgovoru za zbirku dramski pisac Filip Vujošević.

Prema njegovim rečima, drama "Radnici umiru pevajući" Olge Dimitrijević, koja je pobedila na konkursu, na veoma originalan način razmatra pitanje ekonomskog sunovrata radničke klase u Srbiji, vodeći čitaoce kroz inteligentno postavljen melodramski zaplet u propaloj fabrici u kojoj radnici štrajkuju.

"Ovaj celovečernji ekspresionistički, socijalno angažovani mjuzikl, napisan u ključu Brehtovog teatarskog izraza, na umetnički, filozofski i socijalno svestan način obrađuje izuzetno aktuelnu i bolnu temu stradanja najugroženije društvene klase u surovom procesu neodgovorne tranzicije", naveo je u obrazloženju žiri konkursa.

Zbirku čine i drame "Pošto je pašteta" Tanje Šljivar, koja se bavi sudbinom mesara u malom mestu u Bosni i Hercegovini, obuzetog nostalgijom za ljubavlju iz mladosti i "Ubiti Zorana Đinđića" autora Rajka Đurića i Zlatka Pakovića u kojoj autori razmatraju političke prilike koje su dovele do atentata na premijera Srbije.

U drami "Supermena je ubila šaka nepoznatih" autorka Katarina Todorović bavi se tezom o životu u svetu u kojem više nema heroja, dok je "Zero" Marjana Todorovića i Ninoslava Đorđevića drama o
lažnim obećanjima, zaposlenjima preko partijskih linija i nedostacima ekonomske perspektive za mlade.

Zbirka će 10. juna u 18 sati biti predstavljena u kafe-knjižari "Plato Ilegala", a o njoj će govoriti autori drama, kao i predsednica žirija konkursa, dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: