Goranu Mrakiću Vibova nagrada

Piscu i novinaru iz Temišvara Goranu Mrakiću (32) uručena je Vibova nagrada za 2010. godinu, koju mladim satiričarima dodeljuje list "Politika".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 09.03.2011.

08:45

Default images

Odluku o 16. laureatu Vibove nagrade doneo je žiri u sastavu: pesnik Ljubivoje Ršumović (predsednik), urednik u "Politici" Petar Mićković i satiričari Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Čotrić i Nenad Vučetić.

U obrazloženju žirija je navedeno da je Mrakić "buntovnik s razlogom", oštar beskompromisan i duhovit autor, koji kada piše, štedi reči, ali ne štedi mete svoje kritike.

"Mrakić je mlad autor, ali piše znalački zrelo i potvrđuje misao Lava Tolstoja da su 'aforizmi najbolja forma za iznošenje filozoskih misli'", kazao je Ršumović i dodao da autor poseduje umeće da ceo roman ispriča jednom rečenicom.

Mrakić je rođen 1979. godine u Rumuniji i završio je Srpsku teoretsku gimnaziju "Dositej Obradović" u Temišvaru, gde je diplomirao istoriju 2001. godine na Zapadnom univerzitetu. Jedan je od urednika nedeljnika na srpskom jeziku "Naša reč". Objavio je dve zbirke pesama i zbirku aforizama, a zastupljen je i u više antologija pesama u Srbiji.

Dobitnik je nagrade "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije za najboljeg srpskog satiričara dijaspore 2005. godine.

Prevodi sa rumunskog i srpskog jezika.

Nagrada, koja se dodeljuje od 1995. godine, piscima mlađim od 35 godina, u znak sećanja na satiričara i novinara "Politike" Vladimira Bulatovića Viba, sastoji se od diplome, bronzanog reljefa sa Vibovim likom i novčanog iznosa od 50.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: