Održan februarski KROKODIL u KCB-u

Februarsko izdanje festivala KROKODIL, odnosno Književnog regionalnog okupljanja koje otklanja dosadu i letargiju, održano je u četvrtak uveče u prepunoj Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 18.02.2011.

00:34

Default images

Učesnici zimskog KROKODIL-a bili su književnici David Albahari, Biljana Srbljanović, Sreten Ugričić, Dragan Velikić, Vladimir Arsenijević, Marko Vidojković i umetnik Aleksandar Zograf, uz Ivana Bevca i Kruna Lokotara kao voditelje programa. U pauzama izmedju čitanja tekstova publiku je zabavljala beogradska elektro-vodvilj atrakcija Ah, Ahilej.

Vladimir Arsenijević poročitao je fragmente iz svoje nove, još neobjavljene novele "Minut ili put oko sveta za 60 sekundi", koja je nastala u saradnji sa ilustratorkom Valentinom Broštean i koja se u okviru jednog te istog minuta simultano dogadja u 24 vremenske zone na zemlji.

Publika u KCB-u imala je priliku da čuje "Istinitu priču" dramske spisateljice Biljane Srbljanović, koja je objavljena u antologiji "Druge pored mene". Fragment iz priče "Zašto" Davida Albaharija pročitao je Kruno Lokotar, koji je potom s uglednim piscem koji živi u Kanadi i razgovarao putem videolinka, kao što se prisutnima obratila i Biljana Srbljanović.

Sreten Ugričić, inače upravnik Narodne bibilioteke Srbije, pročitao je odlomke iz svog romana anti-utopije "Neznanom junaku", dok je strip crtač Aleksandar Zograf serijom slajdova i pratećim komentarima prikazao neka od zanimljivih otkrića iz svojih redovnih avanturističkih poseta buvljacima.

Dragan Velikić je pročitao odlomak iz svog Ninovom nagradom ovenčanog romana "Ruski prozor", a Marko Vidojković zabavio je publiku svojom pričom "Bubašvabe".
Fonet
U Beogradu je večeras prikazan izbor iz programa festivala KROKODIL koji će biti izveden u okviru zvaničnog predstavljanja srpske književne scene u martu 2011. na Sajmu knjiga u Lajpcigu, na kojem je Srbija počasni gost.

Regionalni književni festival KROKODIL prvi put je održan u junu 2009. godine u Beogradu, s namerom da beogradskoj književnoj publici predstavi izbor iz najznačajnije i najzanimljivije književne produkcije regiona.

KROKODIL je do sada imao i nekoliko gostovanja: u okviru letnjeg "Scena festa" u Indjiji, na pulskoj manifestaciji "Sa(n)jam knjige u Istri i u programu "Dani Beograda" u Ljubljani.

Iako je festival KROKODIL koncipiran kao regionalni festival čitanja, u okviru nastupa na Lajpciškom sajmu on će predstaviti isključivo dela i autore savremene srpske književnosti, s akcentom na one čija su dela već objavljena na nemačkom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: