,,Pekinška patka''- spor u najavi?

Sreten Kovačević, suosnivač i prvi gitarista grupe ,,Pekinška patka", saopštio je da drugoj postavi ovog benda neće dozvoliti da izvodi njegove pesme na koncertu u SKC-u u Beogradu 21. maja.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 18.05.2010.

16:18

Default images

,,Kao osnivač grupe i autor i koautor pesama sa jedinog autentičnog albuma 'Pekinške patke', 'Plitka poezija' (1980), zatečen sam zloupotrebom imena i legata projekta, od strane ljudi koji sa istim imaju malo, a neki i nimalo veze", saopštio je Kovačević.

Suosnivači ,,Pekinške patke" su i pevač Nebojša Čonkić Čonta i bubnjar Laslo Pihler, koji su nakon Kovačevićevog odlaska i drugih personalnih promena, snimili, sa novom postavom benda, popularni singl ,,Bila je tako lijepa" (1980) i album ,,Strah od monotonije" (1981).

Ta, druga postava benda, zakazala je koncert u beogradskom SKC-u kako bi proslavila 30 godina od izlaska singla ,,Bila je tako lijepa", a originalna, sa Kovačevićem kao gitaristom, bila se okupila 2008. godine radi nastupa na novosadskom festivalu EXIT.

,,Posle nastupa na festivalu 'EXIT', grupa 'Pekinška patka' je završila svoje koncertne aktivnosti i svaka druga postavka benda posle toga je samo 'patka'", saopštio je Kovačević, navodeći takođe da je ,,muzika zakonom zaštićeno autorsko delo koje pripada autoru - stvaraocu".

,,Ne mogu da dozvolim javno izvođenje pesama čiji sam autor i koautor, grupi građana koja je zakazala okupljanjem pod imenom 'Pekinška patka', i za svaku dalju zloupotrebu obratiću se za to nadležnim instuitucijama", dodao je Kovačević.

Takođe je naveo da je osnovni motiv za njegovo obraćanje javnosti ,,prevashodno zaštita najvernije publike" benda koja je ,,navedenim aktivnostima grupe građana dovedena u zabludu".

U toj postavi, koja je trajala nepunih godinu dana, gitarista je bio Zoran Bultović-Bale a basista Marinko Vukmanović. Ona je 1981. godine svirala oproštajni koncert na Kalemegdanskoj terasi; potom je Čonkić otišao u vojsku a grupa se raspala.

U odgovoru na Kovačevićeve tvrdnje oglasila se i grupa ,,Pekinška patka saopštenjem u kome stoji da je njen bivši gitarista Sreten Kovačević u svom obraćanju javnosti ,,prevideo ili namerno neistinito izneo osnovne podatke vezane za osnivanje i rad" grupe.

,,,Pekinška patka'je osnovana 1978. godine pod nazivom koji je osmislio njen frontmen Nebojša Čonkić. Jedino tačno u saopštenju gospodina Kovačevića jeste da je on jedan od članova tadašnje postave grupe", navodi ,,Pekinška patka"’.

Čonkić i drugovi su u saopštnju još dodali da je ,,autorstvo nad pesmama sa prvog albuma podeljeno između Čonkića i Kovačevića, da je Čonkić napisao pet pesama, Kovačević tri, pet je koautorski rad, a sve tekstove na srpskom jeziku napisao je Čonkić".

,,Nažalost jula 1980. godine Kovačević je bez prethodne konsultacije i Čonkićevog znanja prijavio koautorstvo nad pet Čonkićevih pesama i jedini potpisao formulare o prijavi autorskog dela u SOKOJ-u. Podaci se razlikuju u odnosu na one koje je Jugoton prethodno dobio od članova grupe i odštampao na vinilu 'Plitke poezije'", navodi ,,Pekinška patka".

Čonkićeva ,,Pekinška patka" je podsetila da je ,,grupa snimila dva albuma sa dve različite postave, a obe se smatraju originalnim, kako u medijima, tako i od strane diskografske kuće Jugoton, danas Croatia records''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: