Kultura / Muzika 6

Niški bend Eyot na mini turneji po Aziji

Niški bend Eyot, koji će nastupiti 26. oktobra u Domu omladine Beograda na 33. Beogradskom džez festivalu, trenutno se nalazi na mini turneji po Aziji.

Izvor:
Foto: YouTube Screenshot

Eyot je sa uspehom nastupio na 10. Internacionalnom džez festivalu u Hong Kongu gde je najavljen kao originalan sastav koji razvija novi stil evropskog džeza, uz napomenu organizatora da su veoma ponosni zbog njihovog koncerta u okviru festivalskog programa.

U gradu Džuhaju nastupaju na "Beishan Jazz Festivalu", a novo osvajanje azijskog tržišta najavljuju i izdavanjem albuma u Japanu za izdavačku kuću "AMSA Records".

"Nakon velike turneje 2012. godine, kada smo svirali u Hong Kongu, Kini i Južnoj Koreji ponovo se vraćamo u Aziju. Srećni smo zbog poziva da nastupimo u Hong Kongu, na jubilarnom desetom festivalu i na Beishan jaž festu u Kini, drago nam je da se naš rad ceni tako daleko od kuće", izjavio je Dejan Ilijić iz grupe Eyot. On ističe da je to nastavak njihovog proboja na azijsko tržište i očekuje da sledeće godine posete i Japan i da budu sve češće na tlu Azije.

"Pored Japana, koji je odavno otvorio vrata džezu, Kina postaje jedno od najinteresantnijih destinacija za džez muzičare, otvaraju se brojni klubovi i festivali i veliko je zadovoljstvo biti deo svega toga", rekao je Ilijić.

Naš internacionalno najuspešniji džez sastav spaja kulturu džeza i roka, psihodeličnu i ambijentalnu muziku, kao i elemente istočnoevropskog folklora. Njihov aktuelni album "Innate" posvećen je srpskom podneblju, od imena numera, do njihove strukture, melodije, harmonije i ritma. Uoči nastupa na otvaranju ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala, Ilijić kaže da je ova godina bolja od svih prethodnih u njihovoj karijeri i da neku vrstu finala, "krunu sezone", očekuju upravo na Beogradskom džez festivalu.

"Na koncertu koji pripremamo za tu priliku imaćemo i goste iz engleskog sastava 'Get the Blešing', Pita Džadza na trubi i Džejka Mekmurčija na saksofonu", najavio je Ilijić.

Ulaznice za koncert grupe Eyot u okviru 33. Beogradskog džez festivala su u prodaji preko Eventim mreže.

Komentari 6
Čitajte
Pošalji komentar

Muzika

Svetska zvezda Džo Lovano dolazi u Srbiju

Saksofonista Džo Lovano, jedan od muzičara koji na svetskoj džez sceni opstaju već decenijama na samom vrhu, biće gost prve večeri jubilarnog 20. Pančevačkog Jazz Festivala, koji se održava od 2. do 5. oktobra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Muzika utorak 17.10. 12:56 Komentara: 1

Sinčuk: "Ne marim mnogo za ocene kritičara"

Ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, koji će u okviru programa Bemus, održati koncert 16. oktobra na Kolarcu izjavio je za Tanjug da je za njega veliki izazov to što će svirati program sastavljen od najubedljivijih momenata klasične bečke škole i ruskog romantizma.

Muzika utorak 10.10. 11:10 Komentara: 1