Valerij Gergijev za kraj "Boljšoj“ festivala

Jedan od najvećih dirigenata današnjice, Valerij Gergijev, sinoć je prisustvovao zatvaranju petog po redu „Boljšoj“ muzičkog festivala, koji se održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“.

Podeli
Gergijev i Kusturica (Foto: Danilo Masojević)
Gergijev i Kusturica (Foto: Danilo Masojević)

Gergijev je specijalno povodom ove muzičke manifestacije doleteo na Mećavnik, a pod njegovom dirigentskom palicom, simfonijski orkestar „Boljšoj“ je izveo uvertiru „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Peti po redu „Boljšoj“ festival je otvoren u četvrtak 13. jula, i tokom tri dana trajanja, publika je imala prilike da uživa u nastupima najpoznatijih muzičkih zvezda današnjice – violiniste Romana Simovića, zatim klavirskog kvinteta istog umetnika oformljenog specijalno za potrebe ovogodišnjeg festivala, kao i u vrhunskim muzičkim performansama u izvođenju simfonijskog orkestra „Boljšoj“.

Sa druge strani, mladi, neafirmisani muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije su imali prilike da pokažu svoje znanje i veštine, kao i da učestvuju u master radionicama Romana Simovića, Tatjane Samuil i Justusa Grima.

Cilj održavanja festivala je upravo promocija mladih muzičara, kao i jačanje kulturnih veza Srbije i Rusije, zbog čega je kompanija „Gasprom njeft“ njegov generalni pokrovitelj već petu godinu zaredom. Značaj ove muzičke manifestacije je prepoznao i slavni dirigent Gergijev i prilikom boravka na Mećavniku zahvalio Emiru Kusturici i kompaniji „Gasprom njeft“ na organizaciji ovog jedinstvenog umetničkog događaja.

Prati B92 na Viberu

Muzika

Mariza dobila priznanje koledža Berkli

Svetska zvezda fado muzike Mariza, koju očekuje koncert 7. decembra u beogradskom Sava centru, upravo je završila uspešnu severnoameričku turneju, gde je primila prestižno priznanje muzičkog koledža Berkli - "Berklee’s Master of Mediterranean Music Award".

Muzika petak 17.11. 15:45 Komentara: 5

Veštičji obredi na koncertu Filharmonije

Na drugom koncertu iz ciklusa „Vatra“, Filharmonija prikazuje veštice u muzičkim partiturama, pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa, u petak 17. novembra (Kolarac, 20č). „Noć na golom brdu“ Musorgskog i „Fantastična simfonija“ Berlioza uokviruju Koncert za obou i orkestar Von Vilijamsa u izvođenju Sanje Romić, prve oboistkinje Beogradske filharmonije.

Muzika četvrtak 16.11. 10:51 Komentara: 1

Josipa završava slavljeničku turneju u Sava centru

Muzička diva Josipa Lisac simbolično će završiti slavljeničku turneju povodom 50 godina karijere koncertom 14. februara 2018. godine u beogradskom Sava centru! Josipa je turneju bila započela na prošli Dan zaljubljenih upravo u Sava centru, koji je bio rasprodat desetak dana unapred.

Muzika utorak 14.11. 13:29 Komentara: 0
strana 1 od 1269 idi na stranu