"Srećan sam što sa sjajnim muzičarima okončavam istorijski koncert"

Srećan sam što ću sa tako sjajnim muzičarima okončati tako važan istorijski koncert Beogradske filharmonije pod vedrim nebom, na mestu gde će nići nova koncertna dvorana, kazao je Tanjugu maestro Zubin Mehta koji će sutra voditi Beogradski fiulharmoniju kroz deo prvog koncerta na otvorenom.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

16:59

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Cenjeni dirigent je napomenuo da je upoznat sa sastavljanjem repertoara za sutrašnji koncert, pomoću glasova publike.

"Program koji će sutra svirati Beogradska filharmonija predstavlja najveće hitove klasične muzike. Publika će uživati u svakom delu ponaosob. Drago mi je da ću prisustvovati prvorazrednom kulturnom događaju za koji se godinama unazad zalažem. Veoma smo zahvalni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji stoprocentno stoji iza izgradnje nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije", kazao je Mehta.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Za njega je fantastična okolnost što predsednik Vučić pomaže projekat izgradnje nove koncertne dvorane na mestu gde će filharmoničari prvi put svirati na otvorenom.

"Beogradska filharmonija je izuzetan orkestar koji svira pod upravom različitih dirigenata i publika u Beogradu i Srbiji zaslužuje da ih čuje u sjajnom muzičkom prostoru kakva će uveren sam biti nova koncertna dvorana. Ta dvorana će imati sjajnu akustiku i siguran sam da će publika ući u nju već za par godina", kazao je Mehta.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Na Tanjugovo pitanje zašto je baš odabrao da diriguje Betovenovom petom Simfonijom na sutrašnjem koncertu, Mehta je kazao da uvek obožava da upravlja orkestrom kada su na repertoaru trijumfalna dela.

"Ne postoji delo sa više naboja i trijumfa od Betovenove 5. simfonije. Moram da pozovem publiku da sutra dođe na Novi Beograd jer će maestro Felc već dirigovati mnogim trijumfalnim delima pre toga. Moje prisustvo je ispred filharmoničara najavljeno tek za kraj koncerta", kazao je Mehta.

Koncert se održava na mestu ranije planiranom za izgradnju Muzeja revolucije, pored Palate Srbija na Novom Beogradu, gde je sada u planu izgradnja nove koncertne dvorane za filharmoniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: