2Cellos: Ovakav spektakl prvi put izvodimo u Beogradu

Više od 90 odsto ulaznica za koncert popularnog hrvatskog dua "Tu čelos" (2Cellos) 25. marta u Kombank areni je rasprodato, a producent Tomislav Kašljević najavljuje spektakl kakav Beograd do sada nije video.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.02.2017.

13:45

2Cellos: Ovakav spektakl prvi put izvodimo u Beogradu
Foto: Tanjug

"Zahvaljujući Luki (Šuliću) i Stjepanu (Hauseru) cene ulaznica su vrlo pristupačne, a zahvaljujući gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću na sceni će biti i 60 muzičara Zagrebačke filharmonije. Ima li lepše scenografije od te?", rekao je Kašljević na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Novi album "Score" sa filmskom muzikom "Tu čelos" će objaviti 17. marta, a koncertom u Kombank areni započinju svetsku turneju.

"Sve počinje u Beogradu, a onda kao što kaže ona poslovica 'Srbija do Tokija', idemo u Japan, pa sledi Amerika i ostatak Evrope, ali najvažnije da ovde probijamo led. Takav jedan spektakl ćemo prvi put ovde izvesti", naglasio je Hauser u izjavi Tanjugu.

Šulić kaže da je beogradska publika topla i srdačna i da će im biti lakše da u Srbiji "probiju led". "Biće super", poručio je on.

Hauser je precizirao da će beogradska publika prva imati priliku da čuje ceo novi album, dok će drugi deo koncerta biti "rok ludilo".

Šulić je najavio da će im se Zagrebačka filharmonija pridružiti u rok delu i da će to biti po ugledu na koncert "Metalike" sa orkestrom.

"Biće to nešto novo što do sada nismo radili i produkcija će biti baš za arenu, veća. Biće tu ludila, biće svašta. Radujemo se mnogo", istakao je on.

"Ceo ovaj region je naš dom i kada sviramo u Beogradu osećamo se kao kod kuće. Drago mi je da svaki put dolazimo sa sve većim projektom i da ovde zapravo rastemo. Sledeća je Marakana", rekao je Hauser i dodao da bi voleli da sviraju i u Kragujevcu.

Šulić je kazao da su album snimali sa Londonskim simfonijskim orkestrom, jednim od pet najboljih orkestara u svetu, što je ostvarenje njihovih dečačkih snova i dodao da je njemu lično filmska muzika najlepša.

"Ima tu fantastične muzike kompozitora Enija Morikonea, Hansa Cimera, Džejmsa Hornera, Nina Rote, iz kultnih filmova kao što su 'Kum', 'Hrabro srce', 'Gladijator', 'Titanik'", naveo je on.

Hauser je naglasio da su za novi album odabrali najlepšu filmsku muziku, onu koja dira dušu.

"Znali smo da će na čelu još više dirati dušu. Filmska muzika je kao klasika, još je lepša od klasike. To je muzika za sva vremena, to svi vole i slušaju", dodao je on.
Foto: Tanjug
Na pitanje da li posle obrade hitova Majkla Džeksona, Stinga, bendova "U2", "Guns'n'Roses", "Coldplay", "Nirvana" i sada tema iz filmova, planiraju autorske kompozicije, Šulić je rekao da poenta njihovog dua nije u autorskoj muzici već u širenju emocije i energije.

"Toliko je predivne muzike u svetu i ako bude prilike da radimo autorsku muziku, u redu, ali mora da postoji razlog. Voleli bismo, na primer, da radimo muziku za film", dodao je Šulić.

On je rekao i da kada bi održali koncert sa repertoarom sastavljenim od dela klasične muzike, ne bi "maltretirali ljude sa dosadnim kompozicijama".

"Otkrili bismo im najlepša dela klasične muzike i tako privukli širu publiku, a ne da nakon prve kompozicije svi zaspe. Mi za sve što radimo, biramo samo najlepšu muziku i tako širimo dobru muziku, a to ćemo u buduće raditi i sa klasičnom", istakao je Šulić.

On je dodao da je problem što je repertoar za violončelo dosta ograničen i da moraju da obrađuju kompozicije i za druge instrumente.

"Hteli bismo da snimimo klasični album sa Berlinskom filharmonijom, ali tako da privučemo što veći broj ljudi klasičnoj muzici, a ne samo elitu. Radimo na tome", rekli su Luka Šulić i Stjepan Hauser.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: