Dilan se, kao što je najavio, nije pojavio na dodeli

Svečano odeveni, ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, ekonomiju, fiziku i hemiju preuzeli su u subotu svoje nagrade na gala svečanosti u Stokholmu, ali među njima nije bilo američke muzičke ikone Boba Dilana, dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ranije tokom dana, Nobelova nagrada za mir uručena je kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu za njegove napore da se okonča pedesetogodišnji sukob s marksističkim pobunjenicima FARC-a.

Na svečanosti u Stokholmu, devetoro uglednih laureata preuzelo je nagrade od kralja Karla Gustafa XVI, u koncertnoj dvorani ukrašenoj hijladama ružičastih ruža i amaralisa koje je donirao italijanski grad San Remo, gde je Alfred Nobel umro 10. decembra 1986. godine.

Bob Dilan nije bio među njima. Izvinio se i rekao da je zauzet, što je uznemirilo Švedsku koja je muzičarev postupak doživela kao uvredu Švedskoj akademiji koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, i Nobelovoj fondaciji.

Dilan je prvi pevač i tekstopisac koji je dobio tu prestižnu nagradu.

Američka pevačica Peti Smit zbog toga je, vidno uzbuđena, izvela njegovu pesmu "A Hard Rain's A-Gonna Fall" pred 1500 zvanica.

Dilan je poslao govor zahvalnosti koji će biti pročitan na gala večeri u gradskoj većnici, na koju je pozvano 1300 gostiju i kraljevska porodica. Nagrada će mu biti uručena lično naredne godine, u Švedskoj ili u inostranstvu.

Prati B92 na Viberu

Muzika

Svetska zvezda Džo Lovano dolazi u Srbiju

Saksofonista Džo Lovano, jedan od muzičara koji na svetskoj džez sceni opstaju već decenijama na samom vrhu, biće gost prve večeri jubilarnog 20. Pančevačkog Jazz Festivala, koji se održava od 2. do 5. oktobra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Muzika utorak 17.10. 12:56 Komentara: 1
strana 1 od 1264 idi na stranu