Filharmonijski putopis kroz Italiju

Beogradska filharmonija održaće 9. decembra u Kolarčevoj zadužbini koncert iz ciklusa "Za avanturiste", a dirigent Mihailo Jurovski predvodiće putovanje kroz predele Italije posmatrane iz vizure velikih romantičara Hektora Berlioza i Riharda Štrausa.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.12.2016.

12:10

Filharmonijski putopis kroz Italiju
Foto: Thinkstock

Zahtevnu ulogu melanholičnog sanjara Harolda tumačiće prvi violista Beogradske filharmonije, Boris Brezovac.

Poetske uspomene koje je sakupio tokom lutanja po planinama Abrucija, Berlioz je objedinio u simfoniji u kojoj je glavna uloga Harolda poverena violi.

Melanholičnog junaka, na početku zagledanog u svetlu budućnost koji kasnije tone u svoju nesigurnost, zajedno sa svojim orkestrom "glumi" Boris Brezovac.

"Tri decenije maštam da sviram ovu muziku otkako sam je čuo prvi put. Sada, kada sam dobio tu priliku, počeo sam ozbiljno da se pripremam i pronalazim informacije koje su od vitalnog značaja za mene kao izvođača", otkriva Brezovac, poistovećujući se sa junakom kao i sa kompozitorom.

"Ova muzika me je navela na introspekciju na čemu sam veoma zahvalan. Imam utisak da mi donosi neku novu sliku o sebi koju ću tek posle završetka koncerta početi da sagledavam", kaže prva viola Beogradske filharmonije.

Orkestar Filharmonije i dirigent Jurovski nastavljaju muzičko putovanje Štrausovom tonskom poemom "Iz Italije".

Oživeće kompozitorove utiske i osećanja izazvana pogledom na osunčanu Kampanju, slavni Rim, kao i na užurbani Napulj predstavljen kroz komičnu zbrku melodija.

Beogradska filharmonija je sa velikim žaljenjem primila vest o smrti čuvenog dirigenta Zoltana Kočiša, koji je trebalo da predvodi orkestar na ovom koncertu.

Sa najpoznatijim mađarskim umetnikom srpski orkestar je u dva navrata imao ugovorene nastupe koji, nažalost, nikada nisu realizovani.

Njegova dužnost na ovom koncertu poverena je dirigentu Mihailu Jurovskom, danas najstarijem predstavniku muzičke porodice čiji je doprinos muzičkom izvođaštvu nemerljiv.

Jurovski je uvaženi gostujući dirigent Beogradske filharmonije, omiljen i dobro poznat beogradskoj publici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: