10 najboljih pesama Leonarda Koena

Leonard Koen, koji je oscilovao između kantrija i fanka, iskreno govorio o najdubljim ljudskim emocijama i bio plodonosan muzičar i u 83. godini života, umro je u četvrtak uveče.

Kultura

Izvor: rollingstone.com

Petak, 11.11.2016.

15:36

10 najboljih pesama Leonarda Koena
Foto: Tanjug /AP/Chris Pizzelo

Njegov poslednji, 14. studijski album, “You Want It Darker”, objavljen je pre tri nedelje.

Ipak, pre njega ostavio je za sobom pesme koje su ušle na sve liste evergrin muzike.

Predstavljamo vam najbolje od Leonarda Koena:

10. "I'm Your Man"

Leonard Koen osamdesetih godina prošlog veka nije bio zvezda. Mnogi su smatrali da je on kantri pevač osuđen da peva po klubovima do kraja života. Međutim, 1988. je objavio briljantni album “I’m Your Man”.

9. "Anthem"

Leonard je napisao neverovatno mnogo dobrih stihova, ali mnogi smatraju da su najbolji u pesmi “Anthem”.

Forget your perfect offering

There is a crack in everything

That's how the light gets in.

8. "Tower of Song"

Mnogi su bili iznenađeni kada je ime Leonarda Koena upisano u Rokenrol kuću slavnih 2008. godina, uključujući i samog Koena.

7. "Dance Me to the End of Love"

Ova pesma nastala je 1984. na sintisajzeru Kasio, koji je Koen našao u suvenirnici na Tajms skveru.

6. "So Long, Marianne"

Pesma posvećena njegovoj muzi Marijen Ilen...

5. "Bird on a Wire"

Leonard Koen bio je u depresiji dok je živeo na grčkom ostrvu Hidri i primetio usamljenu pticu koja stoji na telefonskoj žici iznad njega. Iste noći počeo je da piše ovu pesmu.

4. "Everybody Knows"

“Everybody Knows” je možda i najpesimističnija pesma iz Koenovog opusa.

3. "Famous Blue Raincoat"

Sedamdesetih je neko ukrao Koenovu staru kabanicu iz njujorškog stana Marijen Ilen. Niko ne zna šta je bilo s tim kaputom.

2. "Suzanne"

Suzan je zaista postojala u Koenovom životu, ali nije bila intimna s njim, kao što to pesma implicira. Lepa Suzan Verdal poslužila ga je čajem i pomorandžama, kada je posetio nju i njenog tadašnjeg dečka, kanadskog vajara Armanda Velenkorta u Montrealu.

1. "Hallelujah"

Osamdeset četvrta dala je mnoge pop hitove koji traju i danas. Među albumima Prinsa, Brusa Springstina, Madone i grupe Van Hejlen, album Leonarda Koena “Various Positions” prošao je praktično nezapaženo.

Interesovanje je bilo tako malo da Kolumbija nije želela ni da objavi album. Međutim, Džon Kejl iz grupe Velvet andergraund je pitao Koena da li može da uradi prepev i, na osnovu 15 strana Leonardovih “nacrta”, napravio je novu verziju, koja je proslavila originalnog autora.

Danas mnogi ljudi koji nikad nisu čuli za Koena znaju ovu pesmu. Koje su vaše omiljene Koenove pesme?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: