Šarl Aznavur dobio zvezdu u Holivudu od Jermena

Francuski šansonjer jermenskog porekla Šarl Aznavur dobio je počasnu zvezda Holivuda koju mu je uručila jermenska zajednica u Los Anđelesu, preneli su danas francuski mediji.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

18:45

Šarl Aznavur dobio zvezdu u Holivudu od Jermena
Foto: Gettyimages

Francuska televizija Frans 24 i list Figaro preneli su da je Aznavur dobio zvezdu poput onih na trotoaru Holivudskog Bulevara, gde je "staza slavnih".

Zvezda u obliku plakete je priznanje muzičaru koje mu je, uz saglasnost Holivudske komore, dodelila jermenska zajednica u Los Anđelesu za doprinos širenju vrednosti jermenske kulture.

Aznavur je 2009. godine postao ambasador Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u ime Jermenije - odakle je poreklom, i Švajcarske - gde sada živi. Oduvek se borio za sećanje na patnje jermenskog naroda i svojih predaka.

"Godinama dolazim u Holivud, mnogo sam radio u SAD jer je to zemlja šou biznisa", rekao je muzičar koji u 93. godini i dalje drži koncerte.

Aznavurovo pravo ime je Šanur Vahinag Aznavurijan. Rođen je u Parizu 22. maja 1924. godine. Poznat je po jedinstvenom melanholičnom tenoru koji s lakoćom postiže najdublje i najviše tonove.

Glumio je u više od 60 filmova, komponovao je 1.000 pesama, uključujući 150 na engleskom, 100 na italijanskom, 70 na španskom i 50 na nemačkom jeziku. Prodato je više od 100 miliona nosača zvuka s njegovim pesmama.

Njegove napoznatije šansone su "La Boheme", "Toi et moi", "The Sound of Your Name" s Lajzom Mineli, "She", "Que c'est triste Venise", "Qui", "Et pourtant" i "Une vie d'amour" s Mirej Matje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: