Latino i balkanska muzika za start Džez festa

Za svakog muzičara je velika čast da nastupi na otvaranju muzičke smotre sa impresivnom istorijom i bogatom tradicijom, kazao je Tanjugu pijanista i kompozitor Vlada Maričić koji će sa svojim bendom otvoriti 32. Beogradski džez festival 26. oktobra u Domu omladine.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

12:27

Latino i balkanska muzika za start Džez festa

On je istakao da će publika na startu festivala imati prilike da čuje spoj različitih mužičkih kolorita. "Sviraćemo moje kompozicije koje su na tragu spoja balkanske tradicionalne muzike i latino džeza. To je koncept na kojem radim zadnjih dvadesetak godina. Kompozicije koje ćemo izvesti na otvaranju festivala rezultat su obimnog istraživanja koje sam sproveo u cilju razumevanja tradicije nastajanja muzičkih žanrova koje sam spajao. Nisam želeo da napravim greške nekih mojih kolega koji su u taj proces ulazili stihijski i nisu imali rezuletat", kazao je Maričić.

Naš poznati džez muzičar je naglasio da će posebni eksluzivitet za publiku predstavljati gostovanje američkog trubača Brajana Linča.

"Srećni smo, jer ćemo se naći na sceni sa sjajnim istrumentalistom koji je svirao sa legendarnim džez muzičarima kao što je Art Blejki. Linčje 2007. godine dobio nagradu "Gremi" koja je pandan "Oskaru" u filmaskoj industriji. On danas stiže u Beograd i posebno se radujem se što će takav as svirati moje kompozicije na otvaranju festivala", napomenuo je Maričić.

Za njega je Beogradski džez festival posebno mesto, jer je na njemu profesionalno stasavao. "Imao sam prilike da sviram sam prvi put na festivalu 1990. godine kao mlad muzičar. Još uvek čuvam taj plakat na kojem se moje ime nalazi skromno napisano negde u uglu uz divove džeza. Drugi put sam u okviru programa festivala svirao 2005. godine sa pokojnim Ljubišom Stojanovićem Luisom koji je tada pevao na romskom. Bilo je jako interesantno", napomenuo je Maričić.

O svom bendu on priča u superlativima. "Nije sto je moj, ali bend svira perfektno. Ideja beogradskog Doma mladine da se prepusti domaćinstvo jednom srpskom džez muzičaru svake godine je zapravo okvir u kojem se svetu pokazuje kako ovde žive i stvaraju umetnioci na svetskom nivou. Baš zato nam je gost džezer svetskog renomea kako bi publici pokazali da smo spremni da podelimo scenu sa najboljima", kazao je Maričić.

Muzičar i kompozitor naglašava da je malo mesta u Beogradu gde se sluša dobar džez uživo. "Jednom mesečno nastupamo u beogradskom 'Muha Baru'. Velika je šteta što vlasnici prostora u kojima bi moglo da se svira ne razlikuju džez klub oid restorana u kojem se svira džez. Honorari su ponižavajući za iskusne i dokazane umetnike, ali naša scena ipak uprkos svemu opstaje i na njoj se pojavljuju mladi, talentovani i obrazovani džez muzičari", kazao je Maričić.

Posle nastupa Vlade Maričića i njegovog benda na otvaranju festivala iste večeri u Domu omladine pred publiku će izaći Alfredo Rodrigez trio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: