Muški hor "Optina pustinja" sutra na Bemusu

Muški hor "Optina pustinja" iz Sankt Peterburga, pod umetničkim vođstvom Aleksandra Semjonova, predstaviće se beogradskoj publici sutra u Kolarčevoj zadužbini u okviru 48. Bemusa, najavio je Centar beogradskih festivala.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

16:35

Muški hor
www.bemus.rs

Kao solista nastupiće Vladimir Miler (basso profondo), solista kapele "Glinka" i Marijinskog teatra.

Hor je osnovan 1996. godine u hramu Uspenja presvete Bogorodice na Vasiljevskom ostrvu u Sankt Peterburgu i tokom dve decenije stvaralačkog rada postao je stalni učesnik domaćih i inostranih festivala, zabeležio je veliki broj nastupa u Rusiji i širom sveta.

Na njihovom repertoaru, pored transkripcija staroruskog višeglasja, nalaze se i autorske kompozicije i najinteresantnija dela kompozitora duhovne muzike.

Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini izvešće šarolik program, sastavljen od ruskih crkvenih napeva iz 17. veka, duhovnih i svetovnih kompozicija značajnih ruskih autora i aranžmana ruskih narodnih pesama.

Horsko pevanje je odigralo značajnu ulogu u stvaranju kulturnog identiteta Rusije i gotovo svi značajni kompozitori su ovom žanru posvetili nekoliko dela, te će se tako na programu naći kompozicije Česnokova, Rimskog-Korsakova, Glinke, Bortnjanskog i drugih, koji su inspiraciju pronalazili u narodnoj umetnosti.

Karte su u prodaji na blagajni Kolarca po cenama od 900, 1.200 i 1.500 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: