Sredojević: Večeras sviram koncert "protiv violiniste"

Velika je radost, odgovornost i privilegija svirati najzahtevniji koncert za violinu u Beogradu, rekao je violinista Dragan Sredojević Tanjugu, pred večeresanji nastup sa Simfonijskim orkestrom RTS-a pod upravom Bojana Suđića, u Kolarcu na otvaranju Bemusa.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

11:29

Sredojević: Večeras sviram koncert
Foto: Bemus

Sredojević je muzičar svetske reputacije i trenutno prva violina Marijanskog tetra iz Sankt Peterburga, jednog od najznačajnijih muzičkih kolektiva na svetu.

On će se Beograđanima predstaviti "Bramsovim koncertom za violinu i orkestar" koji među muzičarima važi za nesavladivo delo klašične muzike. "Osećam veliko uzbuđenje jer se sa vrlo zahtevnim Bramsovim remek delom vraćam u svoj grad. Pokušaću da dočaram svu virtuoznost koju Bramsov koncert zahteva od viloliniste i tako opravdam priliku da otvorim važnu manifestaciju kakva je Bemus", kazao je Sredojević.

On ističe da je u pripremi koncerta imao veliku pomoć maestra Bojana Suđića i članova Simfonijskog porkestra RTS-a. "Maestro Suđić i svi ti vrhunski muzičari iz orkestra znaju da je Bramsov koncert poznat kao 'delo protiv violiniste'. Naše iskušenje je utoliko veće što ćemo pokušati da ga odsviramo u perfektnom okviru", kazao je Sredojević.

Za njega su studije u Moskvi bile presudan momenat za duhovni razvoj i profesionalno napredovanje. "Moskva je veliki centar ruske tradicije i kulture. To Rusi znaju i ljubomorno čuvaju i neguju. Prilika da se sretnete sa svim tim vrhunskim umetnicima i naučnicima bila je za mene ohrabrenje da sam na pravom mestu u pravo vreme. U Moskvi sam napravio sopstveni umetnički sistem vrednosti od kojeg ne odustajem ni danas", naglasio je Sredojević. O svom aktuelnom angažmanu u jednom od najboljih svetskih orkestara na svetu Sredojević priča sa osmehom na licu.

"Nisam mogao da verujem kada su mi posle studija ponudili da sviram u Marijanskom teatru u Sankt Peterburgu. Pa, zdanje u kojem nastupamo sagrađenio je 1783. godine. Tu su se dogodile neke od najznačajnijih premijera opera u istoriji klasične muzike. Srećan sam, jer sarađujem sa vrhunskim muzičarima", istakao je on. Poznati violinista naglašava da je tajna uspeha neprestano napredovanje i pravljenje planova za budućnost. "To vam je kao plivanje uzvodno. Kada stanete i prestanete da radite na sebi i napredujete, voda vas odnese nazad. Dakle, nema zastajanja i uživanja u postignutom. Srećan sam što se bavim muziciranjem i želim da tu radost podelim sa što više ljudi", kazao je Sredojević.

On ističe da su Srbi veoma talentovan narod za klasičnu muziku. "Aleksandar Madžar, Stefan Milenković, Sreten Krstić, Roman Simović, Nemanja Radulović su naši vrhunski umetnici koji su neopravdano skrajnuti iz naših medija, a njihove karijere u svetu su impozantne. Nadam se da će se u budućnosti više ulagati u kulturu, jer ona predstavlja egzistencijalnu potrebu jednog naroda", kazao je Sredojević.

Njegov angažman podrazumeva stalne probe i putovanja, te naglašava da ima sve manje vremena za jednu od svojih životnih strasti. "Nemam vremena za fudbal. Sve više je obaveza u orkestru i nedostaje mi kreacija i žustrina koju fudbal jedino može da režira. Celog život igram fudbal, ali se bojim da ću uskoro morati da okončam sportsku karijeru, jer violina traži da joj se u potpunosti posvetim", rekao je Sredojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: