Fazil Saj sa Filharmonijom: Orijent u Kolarcu

Svetski priznati turski pijanista i kompozitor Fazil Saj, oduševio je publiku sinoć u Kolarcu svirajući svoju kompoziciju"Tišina Anadolije" zajedno sa Beogradskom filharmonijom u ciklusu "Za avanturiste".

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 01.10.2016.

08:40

Fazil Saj sa Filharmonijom: Orijent u Kolarcu
Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Pod upravom dirigenta Hauarda Grifitsa, Fazil Saj je sa filharmoničarima dočarao misteriju, strast i megalomaniju orjenta u izuzetno instrumentalno zahtevnoj kompoziciji.

Saj je za Tanjug pre koncerta opisao kako nastaju ti orjentalni tonovi na klaviru.

"Levom rukom držim žice na klaviru, a desnom sviram na dirkama. To je specijalna tehnika kojom izazivam orijent iz klavira. Turska i srpska muzika imaju mnogo toga zajedničkog u balkanskim okvirima pa se sa članovima Beogradske filharmonije razumem perfektno", kazao je Saj.

On je istakao da Beogradska filharmonija postaje jedan od najbojih klasičnih orkestara u Evropi.

"Kada sam prethodni put bio u Beogradu 2012. godine, svirao sam sa ljudima punim eintuzijazma i želje za napredovanjem. Sada sam u Beogradu zatekao vrhunske muzičare sa puno samopouzdanja. Bila mi je čast da sa njima provedem kvalitetno vreme na probama", napomenuo je Saj.

Nastupu tuskog virtouza u Kolarcu prethodio je melanholični muzički ugođaj koji je Beogradska filharmonija napravila svirajući kompoziciju naše Anje Đorđević "Radost ponovnog susreta". Slovenski emotivna, a simbolički jaka muzika naterala je publiku na ovacije srpskoj kompozitorki.

U izjavio za Tanjug Đorđević ističe da je mnogo lep osećaj vratiti se orkestarskoj muzici

"Svoju poslednju simfonijsku kompoziciju napisala sam 1997. godine. U međuvremenu sam se posvetila pozorištu, vokalnoj, kamernoj...muzici. Ovo je za mene bio podvig, jer sam morala da se prisetim nekih zanatskih stvari. Tako je nastao naslov 'Radost ponovnog susreta', jer sam bila srećna iznova što ponovo komponujem simfonijsku muziku", kazala je Đorđević.

Senzualna "Šeherezada" Rimskog Korsakova zaokružila je veče filharmonijskih avantura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: