Andreas Šol i Edin Karamazov u Kolarcu

Kontratenor Andreas Šol i lautista Edin Karamazov održaće sutra koncert u Kolarčevoj zadužbini, najavio je Cebef.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

12:24

Andreas Šol i Edin Karamazov u Kolarcu

Ova dva izuzetna umetnika iza sebe imaju veoma uspešnu saradnju, a u Beogradu će predstaviti repertoar sa melodijama koje sežu od renesanse i tradicionalnih pesama Engleske, preko Baha i Hendla, sve do kompozicija kubanskog gitariste i kompozitora Lea Brauera.

Edin Karamazov nezvanično važi za "drugog najpoznatijeg lautistu na svetu" - najpoznatiji je Sting, ali kako Karamazov u šali kaže, "ne zbog talenta". Čuveni muzičar oživeo je rad renesansnog lautiste Džona Daulenda u saradnji sa Karamazovom i vratio u žižu muzičke javnosti neke davno zaboravljene melodije. Njihov album "Songs from the Labirynth" doživeo je odlične reakcije kritike i publike, sa dva miliona albuma prodatih u prve dve nedelje.

Njihovo poznanstvo datira još sa početka devedesetih i obeleženo je simpatičnom anegdotom - Sting je izrazio želju da Karamazov nastupi na rođendanu njegove supruge, što je Karamazov odbio uz obrazloženje da nije "istrenirani majmunčić koji svira na rođendanima". Vešt interpretator i tehničar na ranim i savremenim žičanim instrumentima, izuzetni resitalista Karamazov je nastupao u halama kao što su amsterdamski Konserthebau, londonski Vigmor Hol, berlinska Filharmonija i bečki Koncerthaus.

Za njega kažu da je "najuzbudljiviji i najharizmatičniji lautista današnjice", na šta on odgovara da nije ni harizmatičan ni uzbudljiv, već bombastičan. Bio je i ostao miljenik publike, između ostalog i zbog iskrene ljubavi prema muzici i neposrednosti u nastupu, a do nedavno je voleo da zasvira na ulici, jer smatra da je njegov zadatak "dati muziku ljudima".

Nemac Andreas Šol važi za jednog od najboljih kontratenora današnjice i vodećih interpretatora baroknog repertoara. Rođen je u porodici pevača i od detinjstva je nastupao u horu, a već sa 13 godina njegov put ka zvezdama bio je zacrtan kada je izabran između 20.000 drugih horista da izvede solo na misi u Rimu, a tom prilikom je upoznao i papu.

Samo četiri godine kasnije, isključivo zbog snage i kvaliteta glasa, ponuđeno mu je mesto u Skola kantorum basilijensis, instituciji koja obično prima samo postdiplomce, da bi kasnije nasledio svog mentora i postao profesor u ovoj prestižnoj instituciji.

Tokom svoje uspešne karijere sarađivao je sa Berlinskom filharmonijom, Njujorškom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom, kao i sa svim vodećim svetskim baroknim orkestrima. Ulaznice za koncert na Kolarcu koštaju 500, 700 i 900 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: