Nišvil je turistički potencijal

Nedostatak finansija i neprepoznavanje kulturnog i turističkog potencija najveći su problem s kojim se suočava niški džez festival Nišvil, koji počinje 11. avgusta.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

16:26

Nišvil je turistički potencijal

Ministarstvo kulture je za Nišvil 2016. izdvojilo 1.200.000 dinara, a Ministarstvo turizma čak tri puta više, dok je Ministarstvo sporta sa više od 600 hiljada dinara podržalo program volontera.

Prema rečima direktora festivala Ivana Blagojevića, sam Grad Niš igra značajnu ulogu za sam festival.

"Nekome će 20 miliona zvučati kao ogroman izos, ali to nije dovoljno da pokrije troškove festivala. Cilj nam je da se u narednim godinama sklopi ugovor sa rukovodstvom Niša i da se potpiše višegodišnji ugovor kako bi mimo glavnog programa moglo da se izdvoji više sredstava za prateći besplatni program", rekao je Blagojević danas na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je "Gardijan" svrstao Nišvil u 10 najboljih evropskih festivala, što je povećalo i prodaju karata u Londonu, gde vlada veliko intersovanje za džez leto.

"Obaveza je da narednih godina napadnemo destinacije na kojima su najavljeni letovi sa niškog aerodroma i da tamo radimo promo koncerte kako bi privukli što više publike", kaže Blagojević.

Dejan Ilić iz sastava Eyot, koji je već dva puta nastupao na Nišvilu, najavio je da će među specijalnim gostima njihovog programa biti i Dragomir Milenković Joga - vođa sastava Hazari, a da će se na sceni pojaviti i hor, duvači, gudači i drugi gosti iznenađenja.

Prema rečima vođe volonterskog tima Marjana Cvetkovića, ove godine na festival se prijavilo i rekordnih 900 ljudi za 300 volonterskih pozicija.

Nišvil već osmi put podržava Naftna industrija Srbije, zatim ambasade Sjedinjenih Država i Holandije, Francuski kulturni centar, Rajfajzen banka, Zaječarsko pivo, BAT, a posle mnogo vremena i jedna firma iz Niša - Benlian food.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: