Sao Paulo Undergorund na Beogradskom džez festivalu

Jedan od najznačajnijih savremenih avangardnih džez sastava Sao Paulo Undergorund nastupiće prvi put u Srbiji u okviru 32. Beogradskog džez festivala, 29. oktobra u Domu omladine Beograda.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.07.2016.

12:40

Sao Paulo Undergorund na Beogradskom džez festivalu

Bend predvodi Rob Mazurek, poznati američki kompozitor, improvizator i vizuelni umetnik. Mazurek, jedan od najsnažnijih kompozitora improvizovane muzike svoje generacije u SAD, uspeo je da se istakne na džez sceni u Čikagu devedesetih godina prošlog veka. Trenutno komponuje i nastupa sa nekoliko sastava, uključujući Exploading Star Orchestra, Pharoah and the Underground, Chicago Underground Duo, Black Cube SP, Pulsar Quartet i Sao Paolo Underground, u kojima može da iskaže sve specifičnost svoje muzičke ličnosti.

Priča o Sao Paulo Underground počela je kad su 2006. godine Mazurek i Mauricio Takara (M.Takara 3, Hurtmold) objavili debi izdanje ""Sauna: Um, Dois, Tres" i počeli da nastupaju uživo kao duo.

Giljerme Granado i Rihard Ribeiro priključili su se 2008. godine, kada je ansambl objavio drugi album "The Principle of Intrusive Relationships", koji je prestižni "The Wire" uvrstio u 50 najboljih te godine.

Treći album "Tres CabeCas Loucuras" kvartet je objavio za uglednu kuću "Cuneiform" 2011, a "Time Out Chicago" je to izdanje stavio na listu najboljih 10 albuma u toj godini.

U aktuelnoj postavi Sao Paulo Underground-a su Rob Mazurek (kornet i elektronika) i dva meštana Sao Paula - Mauricio Takara (kavakinjo, perkusije, elektronika) i Giljerme Granando (klavijature, sempler, sintisajzer, vokal).

Ovaj sastav nastupa kao uzbudljiv postmoderni orkestar, kog odlikuje blistava zvučna tekstura, zavodljivi elektronski bitovi, neskriveno lepa melodija, mnoge nepredvidive impovizacije i žestoka, razdragana međuigra muzičara, navedeno je u saopštenju DOB-a.

Četvrto i najskorije izdanje "Beija Flors Velho E Sujo" predstavlja oslonac za sve koncertne nastupe, pa i onaj koji će se desiti na Beogradskom džez festivalu.

"Ekstatičani smo i potpuno nepredvidljivi, muzika potiče od tri različite ličnosti i ujedinjuje se u ideji večne ljubavi, ideji o probijanju na drugu stranu, kroz moćni i prelepi zvuk", kaže Mazurek, veteran uništavanja žanrovskih konvencija.

Neustrašivi istraživači zvuka nastavljaju svoju potragu. "Zvuk mora da ima takav potencijal da bude podeljen, poljubljen, potopljen, polomljen, zakopan i katapultiran u nove dimenzije, kako bi podstakao dijalog sa univerzumom", ističe Mazurek.

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 800 dinara preko Eventim mreže i važiće i za nastup izvođača, čije će ime biti naknadno objavljeno, a koji nastupa od 00.30 časova iste večeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: