Pet godina bez Delče...

Muzičar i multimedijalni umetnik Milan Delčić-Delča preminuo je na današnji dan pre pet godina.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2016.

13:38

Pet godina bez Delče...
Foto: Long Play

Delča (1960-2011) je bio dramaturg, pisac, performer, pevač grupe U škripcu, jedan od najprepoznatljivijih glasova domaćeg rokenrola. Što se može čuti u hitovima grupe U škripcu kao što su "Siđi do reke", "Beograd spava", "Nove godine", "Koliko imaš godina"... i solo pesmama "Hajde lagano", "S' jezikom u usta"...

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serije Televizije Beograd "U ime zakona" (1991) i koscenarista televizijskog filma "Ne skreći sa staze" (2003).

Autor je pozorišnih komada "Hari ne putuje vozom", "Kraljevo blago" i "Radmilo gnusni i Radmila pogana", i TV emisije "Dr. Maksimilijan Mrmor". Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

Pojavljivao se u filmovima "Slatko od snova" (1994) i "Crveni kamion sive boje" (2004), kao i u seriji "Otvorena vrata" ( 1994-1995 ).

Poslednja Delčina pjesma "Dobro je" objavljena je na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. a na isti dan naredne godine otkrivena je spomen ploča na kući u kojoj je živeo i stvarao, u Ulici Mile Jevtović 20a u beogradskoj opštini Čukarica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: