Rambo Amadeus dobio bitku za autorska prava

Tin Drum Music, vodeći muzički izdavač i zastupnik autora u Srbiji i regionu, pre skoro dve pune godine pokrenuo je parnicu radi neovlašćenog korišćenja dela autora Antonija Pušića (Rambo Amadeus) na internet stranici YouTube.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2016.

13:10

Rambo Amadeus dobio bitku za autorska prava
Foto: Screenshot

Privredni sud u Beogradu je prošle nedelje doneo presudu prema kojoj je izdavačka kuća Film Danas, nekadašnja Komuna, kršila autorska prava Antonija Pušiča (poznatijeg kao Rambo Amadeus) tako što je na svoj Youtube kanal neovlašćeno postavljala njegove pesme.

U obrazloženju presude se navodi kako od Antonija Pušića nisu dobili saglasnost da pesme postave na internet.

Naime, ranijim, isključivo usmenim, dogovorima koje je tadašnja Komuna, kao diskograf, imala sa Rambom, ta oblast nije pokrivena budući da Youtube tada nije postojao pa saglasnost za taj vid korišćenja autorskih dela niti nije mogla biti data.

"Autorska prava su imovina kao i svaka druga. Drago mi je da je zakon u toj oblasti napokon postao jasan i nedvosmislen, i da napokon štiti autora i njegovo djelo", izjavio je Rambo Amadeus povodom ove presude.

U eri digitalnih komunikacija i sve većeg korišćenja interneta za slušanje muzike, važno je da je sud prepoznao potrebu da zaštiti autore od neovlašćene eksploatacije njihovih dela, navodi kompanija Tin Drum Music u javnom saopštenju.

Tin Drum Music ne sumnja da će ova presuda podstaći mnoge autore da iskoriste svoje zakonsko pravo i zahtevaju da se njihova dela koja su neovlašćeno postavljena na YouTube i druge digitalne kanale uklone, a da oni dobiju adekvatnu naknadu za neautorizovano korišćenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: