Presuđeno: Led cepelin nije "pokrao" grupu Spirit

Posle gotovo nedelju dana saslušavanja, porota je odlučila da pesma “Stairway to Heaven”grupe Led Zeppelin nije plagijat “Taurusa” benda Spirit.

Kultura

Izvor: Mashable

Četvrtak, 23.06.2016.

22:02

Presuđeno: Led cepelin nije
Tanjug / Evan Agostini/Invision/AP

Anonimnim glasanjem porota se izjasnila da ne smatra da su povređena autorska prava pokojnog gitariste grupe Spirit Rendija Volfa i basiste Marka Endsa, čiji je predstavnik u ovom slučaju bio Majkl Skidmor.

Tužba koja je pokrenuta prošle godine glasila je da je “rif u opadajućoj hromatskoj skali u renesansnom stilu” u pesmi “Stairway to Heaven” “ukraden” od grupe Spirit, koja je pesmu “Taurus” objavila godinu pre spornog hita. Iako porota smatra da su Pejdž i Plant svakako imali pristup “Taurusu” – što su oni u svedočenjima negirali – presudila je da pesme nisu dovoljno slične da bi se jedna od njih smatrala “pokradenom”.

“Zahvalni smo na savesnoj službi porote i zadovoljni što je presuđeno u našu korist, čime su okončane diskusije o poreklu ‘Stairway to Heaven’ i potvrđeno ono što smo znali 45 godina”, saopštili su Led Zeppelin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: