Prvo mesto za beogradski hor “Estrella” u Belgiji

Beogradski hor “Estrella” osvojio je prvu nagradu na 64. Festivalu mladih horova u belgijskom gradu Nerpeltu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

11:52

Prvo mesto za beogradski hor “Estrella” u Belgiji
Foto: Nikola Trnavèeviæ

Mladi ljudi iz Srbije nastupili su sa programom koji su činili Mokranjčeva “Peta rukovet”, kompozicijama “Ovo je Srbija”, “Mari mome” i zadatom kompozicijom takmičenja “Friendship” belgijskog autora, koja je bila obavezna za sve horove.

Žiri je ocenio nastup naših mladih pevača kao “veoma emocionalan, muzikalan i izražajan”, što je prepoznala i publika koja je posle nastupa prilazila dirigentkijnji Jeleni Miljević da čestita i iskaže iskreno oduševljenje koje su izazvale kompozicije i način na koji je hor to reprezentovao.

Dirigentkinja hora i studentkinja dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi maestra Bojana Suđica, navela je da je čitava ekipa mnogo uložila kako bi napravila ovakav uspeh.

“Velika je čast bila predstavljati svoju zemlju na ovako prestižnom i tradicionalnom takmičenju, i to u ovakvom svetlu”, kaže Miljević. “Iza nas stoji veliki rad i posvećenost, vreme koje smo uložili da izgradimo hor koji će zvučati profesionalno, a opet ne odsečeno od emocija i onog ljudskog u nama. Ne mogu da opišem koliko mi je drago što se belgijskoj publici toliko dopao naš nastup – neki članovi hora su mi rekli da su videli i suze u očima slušalaca, a posebno zadovoljstvo mi je pričinio razgovor sa žirijem. Oni su se radoznalo raspitivali o značenju Mokranjčeve ‘Pete rukoveti’ i komentarisali o tome kako smo ga prezentovali. Rekli su da slušaju horove već nekoliko dana, a da nije svaki umeo da iznese priču, dok je naš hor u svakom trenutku prenosio emociju i pravio divne muzičke momente”.

Hor postoji dve godine i trenutno broji 35 članova, predvodi ga Jelena Miljević, a čine ga pevači pretežno sa Muzičke Akademije u Beogradu, ali i studenti drugih fakulteta koji imaju niže ili srednje muzičko obrazovanje. Njihov cilj je, kako kažu, da nastave da usavršavaju horsko pevanje i stvore hor na zavidnom nivou, koji će uzeti učešće u kulturnim manifestacijama u bliskoj budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: