Hor bečkih dečaka posle tri decenije ponovo u Beogradu

Prošlo je skoro 30 godina od nastupa Hora bečkih dečaka pred beogradskom publikom.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.05.2016.

21:30

Hor bečkih dečaka posle tri decenije ponovo u Beogradu
Foto: Screenshot

Svojim programom "Put oko sveta za 80 dana", sutra će u Centru Sava beogradsku publiku povesti na muzičko putovanje.

Beogradska publika je poslednji put hor čuvenih bečkih dečaka slušala 1988. godine. Posle 28. godina, na svojoj turneji "Put oko sveta za 80 dana", Beogradskoj pubilici ovaj hor će se predstaviti sutra.

Program je inspirisan romanom Žila Verna "Put oko sveta za 80 dana" o čemu govori i samo ime, a cilj projekta je da se predstave pesme iz različitih zemalja i iz različitih perioda.

“Kao što je bio ‘Put oko sveta za 80 dana’, mi ćemo napraviti ‘Put oko sveta za 80 minuta’, a to znači da će to biti muzičko putovanje kroz vreme i prostor. Počećemo i završtiti sa Engleskom, kao i u romanu, nastaviti sa Amerikom, Kinom, Indijom. Izlet u Beč nije opisan u romanu, ali smo ga sebi dozvolili”, otkrio je dirigent Luiz đi Godoj.

Za direktora Centra beogradskih festivala Milana Lazovića koncert Hora bečkih dečaka centralni je događaj muzičke sezone.

“Oni nemaju pandan u svetu. Sama tradicija da nešto iz sfere duhovnosti postoji pola milenijuma govori o kvalitetu i delu svetske kulturne baštine. Nadam se da na novi koncert nećemo čekati 30 godina”, izjavio je Lazović.

Hor bečkih dečaka postoji od 15. veka i sve do 1918. godine pevao je isključivo za carski dvor, a nakon toga postaje privatna institucija. Trenutno u horu peva 24 dečaka, a na beogradskom koncertu nastupiće u punom sastavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: