Za znalce: Hans Graf predvodi Humelov "Veliki koncert"

Ciklus "Za znalce" Beogradske filharmonije za sezonu 2015/2016 zatvara večeras u Kolarčevoj zadužbini jedan od najuvaženijih muzičara današnjice, dirigent Hans Graf.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.05.2016.

10:58

Za znalce: Hans Graf predvodi Humelov
Foto: Thinkstock

Graf će predvoditi orkestar u izvođenju dva važna ostvarenja - kompleksnog i retko izvođenog Humelovog "Velikog koncerta" za fagot i orkestar u interpretaciji prvog fagotiste Beogradske filharmonije Nenada Jankovića, i Bruknerove "Simfonije br. 6".

Ciklus koncerata "Za znalce" namenjen je iskusnim konzumentima koncerata klasične muzike koji od dolaska na koncert traže nešto više. Za poslednji koncert su pripremljena dela koja se zbog svoje kompleksnosti ne izvode često, a intirigantna su za "znalačku" publiku koja već ima iskustva u slušanju dela standardnog repertoara.

Tako će filharmoničar Neobojša Janković premijerno izvesti najteži, a ujedno i najduži koncert za fagot Johana Nepomuka Humela, stvaraoca koji je ostao u senci drugih velikih umetnika epohe klasicizma i početka romantizma sa kojima je sarađivao. Iako se Bruknerova "Simfonija br.6" nekada smatrala "ružnim pačetom" autorovog simfonijskog opusa, ona na slušaoca ostavlja nepogrešiv utisak bogate ekspresije, ističu iz Filharmonije.

U vreme kada je nastala uspela je da impresionira i najkritičnijeg znalca od svih - velikog simfoničara Johanesa Bramsa, ali i Gustava Malera, koji je delo dirigovao na premijeri u Gracu 1899. godine. Istaknuti austrijski maestro Hans Graf, poznat je po širokom repertoaru i kreativnim programima i čest je gost svih vodećih orkestara. Do 2013. godine bio je muzički direktor Hjustonskog simfonijskog orkestra, čime je postao muzički direktor sa najdužim stažom u istoriji tog orkestra.

U Beogradskoj filharmoniji je gostovao poslednji put 1984. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: