Pol Makartni otkrio kako je nastala pesma Bitlsa

Nekadašnji član legendarne grupe Bitlsi Pol Makartni fotografisao se sa dve bivše učenice srednje škole u Litl Roku u američkoj saveznoj državi Arkanzas i izjavio da je segregaciona kriza u toj školi 1957. godine poslužila kao inspiracija za pesmu "Blackbird".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

20:09

Pol Makartni otkrio kako je nastala pesma Bitlsa
Foto: Beta/AP

Makartni je u subotu nastupio u Nort Litl Roku, a posle nastupa je na svojim profilima na Fejsbuku i Instagramu postavio fotografiju s Elizabet Ekford i Telmom Maderšed Ver, članicama "devetorke iz Litl Roka".

Muzičar je ispod fotografije napisao "Pioniri građanskog pokreta i inspiracija za Blackbird", a na subotnjem nastupu ispričao je posetiocima da je iz Engleske pratio borbu protiv rasne segregacije u SAD i da je želeo da napiše pesmu u znak podrške.

"Devetorku iz Litl Roka" činili su učenici srednje škole afro-američkog porekla, koje je 1957. godine tadašnji guverner Arkanzasa Orval Fobas sprečio da uđu u školu, ali im je posle intervencije američkog predsednika Dvajta Ajzenhauera dozvoljeno da prisustvuju nastavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: