Malerova 4. simfonija na Kamernoj sceni Filharmonije

Ljubitelji Malerove muzike imaće jedinstvenu priliku da čuju kamernu verziju "Simfonije br. 4" večeras u intimnom ambijentu Sale Beogradske filharmonije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

10:54

Malerova 4. simfonija na Kamernoj sceni Filharmonije
Gustav Maler (Foto: Wikimedia Commons)

U aranžmanu Klausa Simona za sopran i kamerni orkestar, uz filharmoničare će zapevati Evgenija Jeremić pod umetničkim vođstvom violiniste Gregorija Asa.

Malerova "Četvrta simfonija" je simbioza karakteristika koje su krasile njegov celokupni stil - ljubav prema prirodi, groteskni humor, bogata orkestracija, kombinovanje instrumentalnog i vokalnog žanra, kao rezultat traženja smisla života.

Prilikom minhenske premijere 1901. godine to delo je izazvalo protest publike i kritike i ocenjeno beznačajnim, podseća Filharmonija.

Klaus Simon je "smanjio" grandioznu "Četvrtu simfoniju" i prilagodio manjem ansamblu. Trudeći se da u što većoj meri zadrži Malerov orkestarski zvuk, po kojem je kompozitor i poznat, ovaj korepetitor, pijanista, dirigent i umetnički direktor Holst Simfonijete i Operske kompanije mladih, dao je delu nov izgled.

Već nekoliko sezona unazad, paralelno sa redovnom sezonom razvija se i kamerna scena Beogradske filharmonije. Pod nazivom "Vođeni muzikom", ove godine su u fokusu veći kamerni ansambli uz koncept umetničkog vođstva. Tako na četvrtom koncertu iz ovog ciklusa gostuje violinista Gregori As, koji redovno nastupa sa Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Bavarske radio-televizije, Simfonijskim orkestrom iz Montreala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: