Preminuo legendarni Prins

Legendarni muzičar Prins preminuo je u 57. godini života na svom imanju, potvrdio je njegov publicista za agenciju AP.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2016.

19:04

Preminuo legendarni Prins
Foto: Getty Images

Policija je saopštila da istražuje smrt osobe na imanju na kome se nalazi studio čuvenog muzičara, ali lokalna šerifska služba nije želela da potvrdi identitet preminulog muškarca čije je telo pronađeno.

Kako prenosi Rojters, telo je pronađeno u Minesoti, u domu Prinsa Rodžera Nelsona, kako je puno ime jednog od najuticajnijih muzičara u poslednje tri decenije.
Foto: Getty Images
Vest da je umro Prins prvi je objavio američki sajt TMZ, koji je svojevremeno prvi izvestio i o smrti Majkla Džeksona.

Prins je primljen u bolnicu prošle nedelje, nakon što mu je pozlilo u avionu, koji je morao prinudno da sleti u grad Molin, u američkoj državi Ilinois. Pušten je iz bolnice nekoliko sati kasnije, a novinarima je rekao „da ima težak oblik gripa“. No, i pored toga, održao je koncert sledećeg dana. Prins je rođen u Mineapolisu u Minesoti 1958. godine. Od ranog detinjstva je pokazivao ljubav prema muzici, a prvu pesmu je napisao već sa sedam godina.

Nedugo nakon što je kao devetnaestogodišnjak sa svojim rođakom osnovao bend 94 East i snimio prvi demo/snimak, uskoro se upustio u solo karijeru. Prvi album je objavio 1978. godine, a već s drugim „Prince“ doživeo je veliku popularnost, ponajviše zahvaljujući singlovima „I Wanna Be Your Lover“ i „Why You Wanna Treat Me So Bad?“

U međuvremenu je postao ikona pop muzike, održao je na hiljade koncerata, a njegovi albumi su se prodali u tiražu od preko 150 miliona primeraka. Eksperimentisao je s mnogim žanrovima: od popa, fanka, džeza, bluza, roka, hip hopa, sve do elektronike.

Prince - When Doves Cry from Radio 80's Best on Vimeo.

Foto: Gettyimages
Poznat je po sukobu s diskografskim izdavačem Vorner bros, zbog čega je dugo na obrazu imao napisanu reč „slave (rob)“, a nekoliko godina se predstavljao nacrtanim simbolom, umesto imenom Prins.

Među njegove najveće hitove se ubrajaju "Purple Rain", "Kiss", "When Doves Cry", "Cream", "Little Red Corvette", "1999" i "The Most Beautifull Girl in the World".

Tokom karijere, osvojio je sedam Gremi nagrada, Zlatni globus, a za pesmu "Purple Rain" je dobio Oskara. 2004. je primljen u RNR Hol slavnih. Na listi "100 najvećih muzičara svih vremena" magazina Roling Stoun, Prins se našao na 27. mestu.

Poslednji album „Hit n Run“, 39. po redu, objavio je u decembru prošle godine.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: