Pronađena zajednička partitura Mocarta i Salijerija

U Pragu je otkrivena partitura koju su zajedno napisali austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart i italijanski muzičar Antonio Salijeri, za koju se odavno verovalo da je izgubljena, objavljeno je danas.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

20:57

Pronađena zajednička partitura Mocarta i Salijerija
Foto: Wikipedia

"To je zajednička kompozicija Mocarta i Salijerija, muzika za libreto Lorenca da Pontea", rekla je za Frans pres portparolka Nacionalnog muzeja muzike, Sarka Dockalova.

"Pronađena u depoima Muzeja muzike, to je zaista dragocena stvar", rekla je ona i dodala da je to komad za koji se odavno verovalo da je izgubljen.

Partitura će zvanično biti predstavljena na konferenciji za novinare u utorak. Mocart (1756-1791), jedan od najvećih muzičkih genija svih vremena, više puta je boravio u Pragu, jer su u to vreme češke teritorije bile u sastavu Austrougarske.

U Pragu je 29. oktobra 1787. održana svetska premijera njegove čuvene opere Don Žuan, čiji libreto je napisao Lorenco da Pone (1749-1838), italijanski pesnik i libretista.

Glasine prema kojima je Salijeri (1750-1825) isplanirao Mocartovu smrt zato što je bio ljubomoran na njegovu genijalnost potiču iz novele "Mocart i Salijeri" ruskog pesnika i romanopisca Aleksandra Puškina (1799-1837). Te glasine su stručnjaci odbacili.

Priču o Salijerijevoj navodnoj ljubomori preuzeo je engleski dramaturg Piter Šefer za svoj komad "Amadeus", a kasnije i američki reditelj češkog porekla Miloš Forman za svoj čuveni istoimeni film. Film "Amadeus" snimljen u Pragu, sa Tomom Halsom u ulozi Mocarta i Marijem Ejbrahamom u liku Salijerija osvojio je osam Oskara 1985. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: