Preminuo Lemi, lider grupe Motörhead

Nakon kraće borbe sa rakom, u 70. godini preminuo je Lemi Kilmister, frontmen kultnog rok benda Motörhead.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2015.

02:13

Default images

Lemi Kilmister, lider grupe Motörhead preminuo je u svom domu u ponedeljak 28. decembra u 70. godini. Povodom toga, članovi grupe Motörhead su na Fejsbuku napisali:

„Ne postoji lak način da se saopšti ovo...Naš moćni i dragi prijatelj Lemi preminuo je danas nakon kratke borbe sa ekstremno agresivnom vrstom raka. Za bolest je saznao samo dva dana pre toga, dok je sa porodicom odmarao uz omiljenu video igru. Ne postoje reči kojima možemo izraziti naš šok i tugu. Uskoro ćemo se ponovo oglasiti....a do tada, slušajte Motorhead glasno.“

Lemi je poslednjih godina imao problema sa zdravljem – 2013. mu je otkriven hematom, ugrađen mu je pejsmejker, zbog čega je nekoliko Motörhead turneja bilo otkazano. No i pored toga, Lemi nije pokazivao znake da je blizu penzije, a ni da ga napušta smisao za humor: sredinom godine je rekao da prelazi sa viskija na vodku zbog zdravlja. I dalje je svirao, a ove godinu su Motörhead objavili album „Bad Magic“ i to samo par meseci nakon što su letos održali koncert na novosadskom Exit festivalu.

There is no easy way to say this…our mighty, noble friend Lemmy passed away today after a short battle with an extremely...

Posted by Official Motörhead on Monday, December 28, 2015
Lemijevo pravo ime bilo je Ian Frejzer Kilmister. Rodio se u 1945. Engleskoj, a veći deo detinjstva je proveo u Velsu. Tamo je još u tinejdžerskim danima otkrio prve čari muzike i boemskog života.U Liverpulu je u 16. godini gledao Bitlse u legendarnom Cavern klubu, a kako je kasnije pričao „najviše mu se dopao Džon Lenon i njegov sarkastičan stav prema svemu“. Iz Velsa se seli u Stokport blizu Mančestera, gde počinje aktivnije da se bavi muzikom.

Bendu The Rockin' Vikers priključuje se 1965. godine. Nije zgoreg pomenuti da ovu grupu bije glas da je prvi britanski rok sastav koji je održao koncert u SFRJ. Nakon što se preselio u London 1967, postaje roudi Džimiju Hendriksu. Taj posao je dobio nakon što je u glavnom gradu Engleske delio stan sa Noelom Redingom, basistom Hendriksovog benda.

Početkom sedamdesetih se priključuje spejs rok bendu Hawkwind u kome gitaru zamenjuje basom. Međutim, tokom severnoameričke Hawkwind turneje Lemi je zbog posedovanja narkotika bio uhapšen na američko-kanadskoj granici, zbog čega dobija otkaz u bendu. Tada je u zatvoru proveo pet dana. 1975. osniva grupu Bastards, ali nakon što im je menadžer saopštio da se sa tim imenom verovatno nikad neće pojaviti u tada aktuelnoj emisiji Top of the Pops, menjaju ga u Motörhead.
Lemijevo najjače oružje bio je njegov hrapav glas, na kom su mu zavideli mnogi bendovi sa distorziranim gitarama. Tokom četvorodecenijske karijere, Motörhead su postali kultni rok bend na svim meridijanima. Voleli su ih i oni koju slušaju hevi metal, i pankeri, i rokeri, ali čak i oni koje ne vole nijedan od tih gitarskih žanrova. Do sada su snimili 22 studijska albuma, imali mnogo hitova, od kojih je sigurno najveći „Ace of Spades“.

Lemi nikad nije krio veliku ulogu hedonizma u svom životu. Kocka, alkohol, droga, žene bili su neizostavan deo njegovog života. Čak i nadimak duguje svom karakteru. Naime, kao klinac je često pozajmljivao novac za slot aparate, pa je tako ostao upamćen kao onaj mali koji često izgovara rečenicu „Lemmy (lend me) a quid till Friday“ (pozajmi mi funtu do petka).

Mnogi poznati bendovi su navodili Motörhead kao veliki uticaj: Metallica, Guns'n'Roses, Megadeth, Slayer i Foo Fighters, samo su neki od mnogih.

Povodom sve češćih zdravstvenih problema i potencijalnog povlačenja iz muzike, u intervjuu britanskom Gardijanu 2014. Lemi je rekao sledeće:

„Očigledno da sam još uvek neuništiv. Dok god mogu bez štapa da pređem onih nekoliko metara između bine i bekstejdža, ne idem u penziju. Ma čak i da mi je štap neophodan za tih nekoliko metara, ne nameravam da odustanem“.

Lemi je samo četiri dana pre nego što je umro, tačnije 24. decembra, napunio 70. godina.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

foto: flickr.com/kris krug, portal focka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: