Drugi "Belgrade Saxperience" od 24. do 27. spetembra

Drugi međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience biće održan od 24. do 27. septembra.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

21:05

Default images
Foto: Thinkstock

Posle prvog izdanja festivala koji su pratile sjajne kritike stručne javnosti i odličan odziv publike, Belgrade Saxperience pretenduje da postane neodvojiv deo muzičke jeseni u Beogradu, najavljuju organizatori.

"Osim promocije klasičnog saksofona, koji nije dovoljno zastupljen na domaćoj muzičkoj sceni, sigurni smo da će i drugo izdanje festivala biti prilika za okupljanje saksofonista, kompozitora i muzičara, koji će moći da razmene iskustva i ostvare kontakte sa istaknutim saksofonistima iz regiona i sveta", izjavio je Milan Savić, direktor festivala.

Predstavljanje različitih mogućnosti saksofona predviđeno je na devet koncerata za četiri dana trajanja festivala širom grada.

Belgrade Saxperience će ove jeseni ugostiti istaknute ambasadore saksofona iz Francuske, Austrije, Slovenije, Belgije, Italije, Poljske, Amerike, Čilea i Srbije, kao i orkestre Big Bend RTS-a i Veliki kamerni orkestar.

U skladu sa jednim od osnovnih ciljeva festivala da motiviše kompozitore da stvaraju za ovaj instrument, na otvaranju u Beogradskoj filharmoniji će biti izvedena dela Aleksandra Sedlara i Ivana Brkljačića specijalno kompnovane za festival.

Među solistima će biti saksofonista Milan Savić koji će nastupati uz Veliki kamerni orkestar, čiji je koncertmajstor Tijana Milošević.

Prve večeri festivala nastupiće saksofonista i kompozitor Žan-Deni Miša,on će pokazati kako zvuči Bah na ovom instrumentu koji se kod nas prvenstveno identifikuje sa džez i popularnom muzikom.

Drugo veče rezervisano je za atraktivne forme ansambala saksofona, pa će se u pozorištu na Terazijama predstaviti domaći sastav ''Kvatro Temperamenti'' i multinacionalni kvintet saksofona ''Five Sax''.

Treće veče festivala biće posvećeno džezu koncert kvarteta Luke Ignnjatovića koje će biti uvod u nastup istaknutog džez saksofoniste Hajnca fon Hermana iz Austrije, uz pratnju Big Benda RTS-a u Velikoj dvorani Doma omladine.

Istog dana, u Kulturnom centru Beograda biće priređena koncertna prezentacija Borgani saksofona, a na Kolarcu će slovenački sastav ''SOS junior'' održati interaktivni koncert za decu ''Kako se sluša saksofon'' u okviru ciklusa ''Mala škola Bontona'' muzičkog centra ove kuće.

Ove godine će Klub književnika tokom četiri dana festivala biti mesto susreta učesnika i posetioca, uz razgovore i druženja kao i koncerte i džem sešn odabranih džez saksofonista poput Frančeska Santućija i Beogradskog kvarteta saksofona.

Takođe poslednji dan festivala biće održan popodnevni koncert ''Upoznajte gospodina Saksofona'', na platou ispred Kulturnog centra Beograda koji će održati orkestar ''SOS Junior'', koji čine mladi saksofonisti iz Slovenije, a kojima će se priključiti učenici koji su pohađali majstorske radionice u KCB-u.

Majstorkse radionice su otvorene za slušanje tokom svih dana festivala.

''Ovaj edukativni aspekt Festivala smatramo izuzetno značajnim, kao priliku za učenike, studente i profesore da prošire svoje znanje i steknu nova iskustva.'', rekao je Savić.

Organizatori festivala su Udruženje saksofonista Srbije i Kulturni centar Beograda. Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Erste banka, Francuski institut u Srbiji i Societe Generale, Muzička produkcija RTS-a, Ambasada Kraljevine Belgije i Italijanski institut za kulturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: