Blues za kraj prve Nišville večeri: Gera & Texas Flood

Prvo veče Nišvilla (četvrtak, 13. Avgust) svojim nastupom će zatvoriti predstavnici dve generacije beogradskih bluzera: Jednom od najaktivnijih i najboljih srpskih blues bendova Texas Flood specijalno za Nišvil će se pridružiti jedan od rodonačelnika srpske blues scene, gitarista i pevač, a inače, svetski priznati strip crtač Rajko Milošević – Gera, čiji će likovni radovi biti predstavljeni i u sklopi pratežih programa festivala.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 01.08.2015.

13:55

Default images

Blues gitarista i pevač prve generacije čuvenog “Beogradskog blues” talasa Rajko Milošević Gera bio je osnivač i vođa kultnog Strip Blues Banda koji je ’80-ih dupke punio svaku koncertnu salu u kojoj je svirao. Iza njih je ostao jedan zabeleženi “live” disk (Round Records) čuvenog koncerta u Beogradskom SKC-u, a snimci benda sa autorskim kompozicijama i obradama standarda mogu se naći i na nekoliko kolektivnih kompilacija. “Strip Blues Band” je i pored proteklih godina ostao značajna referenca, te visoki standard beogradskog blues-rocka. Gera se ’90-ih preselio u Barselonu gde je sa španskim muzičarima osnovao klupski orjentisani “Custom Blend” sa kojim je 1995. godine obišao i Srbiju. a tokom ’96. Gera se okreće vokaciji zbog koje je i otisao u Barselonu – stripovima. Iako je na tom polju ostvario svetski uspeh (između ostalog i kroz saradnju sa Quentin Trantinom na tom polju, Gera je ostao aktivan i na muzičkom polju, kako u studiju tako i nastupajući na koncertima, džem sešnima koji su često uključivali I mnoga velika imena svetske blues scene.

Grupu Texas Flood osnovao je 2004. godine jedan od naših najboljih bluz gitarista Nenad Mr Swagger Zlatanović. Texas Flood svoj zvuk temelji na uticajima Stivija Rej Vona, Džimija Hendriksa i grupe Led Cepelin. Posle mnogih promena u sastavu benda, od 2008. godine nastupaju kao power trio, sa ritam sekcijom koju čine živa bubnjarska legenda - Vlada Golubović (ex-Bajaga i Instruktori / Riblja čorba / Suncokreti) i basista Ivan Čukić. Prvi album, pod nazivom „Grinnin’ In Your Face“, objavili su 2009. godine, a na ovom muzičkom zapisu su gostovali Raphael Wressnig (Hammond B3), Billy Gibson (pobednik Blues Music Award 2009) i Little G Weevil (gitara i vokal - pobednik International Blues Challenge 2013). Godine 2013. su objavili album „Naked Blues“.

Texas Flood je do danas imao skoro 1000 nastupa, većinom u klubovima u Beogradu, Srbiji i regionu, ali su zabeležili i nekoliko nastupa na velikim bluz festivalima kao što su: North City 2007 (Kosovska Mitrovica), Voxstock 2007 (Beograd), Blues Summit 2007 (Podgorica), Mostar Blues Fest 2008 (BiH), In Wires 2008 (Užice), Danube Blues Fest 2008 (Novi Sad), Budapest Blues Festival 2010, Gastroblues 2010 (Paks, Mađarska), Blues Stock 2009 (Beograd), Blues & Soul Fest 2011 (Skopje), Moto Rock Fest 2012 (Veliko Trnovo, Bugarska), Timisoara Blues Fest 2012 (Ruminija), Luxemburg Blues Festival 2012, Rorschach Jazz Club 2012 (Švajcarska), Beer Fest 2012 (Beograd), Rockwood 2012 (Srbija), Crossroads Festival 2012 (Beograd). Oktobra 2009. Texas Flood su svirali pred 10.000 ljudi u Beogradskoj Areni kao predgrupa legendarnom bendu ZZ-Top.

Izložba u Nišville press centru: Strip table R. M. Gere

U sklopu međunarodnog festivala stripa i pop kulture "Striporama 2015", koji zajednički organizuju Nišville Jazz Festival i niška striparnica Južni Darkwood“ , u festivalskom press centru (Galerija „Paviljon u Tvrđavi“) od 13. do 17. avgusta posetioci će moći da vide prvu samostalnu izložbu Rajka Miloševića Gere.

Rajko Milošević Gera je rođen u Beogradu 1959. godine. Završio je Dizajnersku školu, odsek ambalaže. Od 1981-1984. Bio je aktivan u svetu muzike sa svojim Strip Blues Band-om, a potom napušta muziku u pokušaju da počne živeti od crtanja. Tokom osamdesetih, radovi su mu objavljjivani u svim bitnijim jugoslovenskim strip revijama. Godine 1991. se preselio u Barselonu, gde i danas živi sa porodicom. Objavljivan je u svim važnijim španskim strip edicijama. Radio je i na polju advertajzinga - za muzeje, banke, mnogobrojna reklamna studija, a sarađivao je i sa španskim, danskim i italijanskim studijima za animaciju. Za francuskog izdavača Glénat radio je na dva tekuća serijala: Le Lievre de Mars (scenarista Patrick Cothias) i Howard Blake, a za DC/Warner Vertigo ediciju uspešni serijal Scalped, čiji je kreator sa scenaristom Džejsonom Eronom. Radio je još na stripovskoj adaptaciji filma đango Unchained po scenariju Kventna Tarantina, kao i na serijalima Thor za Marvel, Bataman Eternal za DC, Grindhouse za Dark Horse i Judge Dread za 2000AD. Trenutno radi na serijali Jour J za francuski Delcourt, a sa Erronom pokreće serijal Goddamned za američki Image. Dobitnik je niza priznanja, među kojima se izdvajaju Zlatno pero (Beograd, 1988), nagrada za najbolje realističko domaće ostvarenje za strip Teksaški jahači (3. vinkovački salon jugoslovenskog stripa, 1986), nagrada za doprinos srpskom stripu na 7. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: