U četvrtak počinje 20. Ring Ring festival

U četvrtak, u 20 časova, u Kulturnom centru Rex, uz učešće muzičara iz Nemačke i Srbije počinje novo izdanje Međunarodnog festivala nove muzike Ring Ring

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2015.

21:23

Default images

Festival Ring Ring već godinama svoje programe počinje promotivnim koncertom, koji je besplatan za publiku i pruža dobru priliku da se upoznate sa programom festivala. Ove godine publika će premijerno čuti i videti neverovatan spoj avangardne i srpske tradicionalne muzike. U ovom "sudaru" učestvuju nemački Zeitkratzer trio i domaći umetnici Svetlana Spajić, Dragana Tomić i Obrad Milić.

Nemački sastav Zeitkratzer postoji već 15 godina, izvodeći uvek jedinstvene programe. To je orkestar koji izvrće muzičke žanrove – kod njih Keiji Haino susreće Karlheinza Stockhausena, Whitehouse Terrea Thaemlitza, a Iannis Xenakis Loua Reeda. Ideja o saradnji sa Svetlanom Spajić i uzajamna muzička/umetnička naklonost traju već nekoliko godina, a 2014. otpočela je zajedničkom izvedbom kompozicija Reinholda Friedla pod nazivom "The Songs" na festivalu u Vroclavu.

Koncert u Beogradu donosi pesme iz Prvog svetskog rata, uglavnom iz Svetlaninog rodnog Podrinja, i ujedno je pripremna faza za veliki berlinski koncert koji će biti održan u januaru 2016. sa punim Zeitkratzer sastavom. U projekat su uključeni Dragana Tomić, iz Beograda, koja sa Svetlanom peva stare dvoglase, i diplar i guslar iz Žegara, Obrad Milić. On će premijerno u Beogradu odguslati pesmu "Atentat u Sarajevu", spevanu u najboljoj tradiciji klasične junačke epike. Obrad je pesmu primio od svog oca Bogdana, čuvenog žegarskog guslara s početka dvadesetog veka.

Ovo je samo prva od 4 svetske premijere koje nas očekuju tokom ovogodišnjeg festivala, a koji će trajati do 25. maja, uz koncerte u 4 beogradske dvorane.

Ulaz na ovaj koncert je besplatan, a ostvaren je u saradnji sa Gete Institutom u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: