Pola veka prijateljstva Kaetana Velosa i Žilberta Žila

Slavni brazilski umetnici Kaetano Veloso i Žilberto Žil poznaju se još iz studentskih dana. Zajedno su nedavno proslavili pedeset godina druženja tokom kojih su promenili brazilsku muziku i proneli svetom ritmove Brazila.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

11:21

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Gotovo nerazdvojni od prvog susreta 1963. godine, pomagali su jedan drugom ka uspehu, pišući zajedno pesme, nastupajući skupa i producirajući albume onog drugog.

Danas obojica 72-godišnjaci, nastavljaju saradnju zajedničkom turnejom koja će ih od 25. juna do 2. avgusta odvesti u 10 evropskih zemalja.

Dvojicu muzičara vezuje dugo i veoma blisko prijateljstvo.

Veloso tvrdi da verovatno se ne bi ni bavio muzikom da nije bilo Žilovog nagovaranja i časova gitare. Na šta Žil odgovara da bi bez Velosa "postao sasvim drugačiji umetnik".

Važnost ovo dvoje muzičara u kulturi njihove zemlje počinje od 1960-ih godina, kada su stvorili pokret "tropicalismo" koji je svojim radikalnim novinama spojio pop kulturu i nacionalne tvorevine. Ova muzička revolucija uspela je da obezbedi Brazilu privilegovano mesto na svetskoj muzičkoj mapi.

Zbog svoje muzike, mešavine političkih poruka, nove estetike i eklektičnih zvukova, u kojima su se stapali elementi tradiocionalne brazilske muzike i rokenrola, Veloso i Žil su tokom vojnog režima proveli dva meseca u zatvoru, a zatim četiri u kućnom pritvoru, da bi na kraju pobegli u London gde su ostali tri godine.

Njihove karijere su povremeno sledile različite putanje. Žil je pet godina bio ministar kulture za vreme predsednika Luisa Inasija Lule da Silve. Veloso je glumio u filmu "Pričaj sa njom" Španca Pedra Alomodovara iz 2002. Ipak, nastavili su da redovno objavljuju albume i da se povremeno sastaju.

"Prijateljstvo je stvar izbora. Sam biraš i odabiraš", kazao je Žil koji je 2005. osvojio Gremi nagradu u kategoriji svetske muzike.

"Tako je bilo u našem slučaju. Volimo što smo prijatelji. Izabrali smo jedan drugog za prijatelja", napomenuo je on, prenosi AP.

"Nikada se nismo istinski posvađali. Kada sarađujemo, ne postoji nikakva tenzija", nadovezao se Veloso.

Tokom evropske turneje, Žil i Veloso će biti sami na bini: samo dva muzičara, svaki sa svojom gitarom. Njih dvojica su objavili ukupno 80 albuma, a na turneji će izvesti deo tog impresivnog repertoara, mada je moguće da u medjuvremenu napišu nekoliko novih pesama, pod uslovom da ih inspiracija posluži.

Prilikom komponovanja ne drže se nikakvog unapred utvrdjenog obrazca: ponekad Žil piše tekst, a ponekad to čini Veloso. Dešava se da jedan od njih sam napiše muziku, a dešava se i da to skupa urade.

Jedina stvar koja se promenila sa godinama su njihova tela: publika ih više neće moći videti kako plešu na sceni kao što su to činili tokom 1960-ih i 1970-ih godina.

"Lekar nam je strogo zabranio", kaže Veloso koji pati od diskus hernije.

"Morao sam da ugradim silikon u oko, ali samo u oko", dodaje kroz smeh Žil koji je povredio mrežnjaču tokom jednog nastupa.

"Putovanje je mnogo zamornije od nastupa. Problem nisu koncerti već aerodromi", dodaje Veloso.

Na pitanje novinara AP da li razmišljaju o penzionisanju, spremno odgovaraju: "Ne razmišljamo o tome".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: