Koncert Pavla Aksentijevića na Kolarcu

Pojac Dragoslav Pavle Aksentijević održaće koncert u utorak, 2. juna, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine na kome će sa sapojcima izvesti vizantijsku muziku.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

14:36

Default images

Aksentijević i sapojci: Nikola Popmihailov, Radmila Vladetić Ivanišević, Milijan Vujović, Nebojša Popović, Rastko i Damnjan Aksentijević, izvešće kratime, pesme bez reči.

Prema Aksentijevićevim rečima, kratime su pesme bez reči na slogove: te-ri-rem-ru-to...neizrecive su, ali dublje od izrecivih, dublje od jezika kojim govorimo i mogu se čuti u gotovo svim bogosluženjima. Monasi veruju da je Bogorodica pevala kratime njišući maloga Hrista u kolevci.

"Kako se bližim kraju, sve ih radije pevam. To nije samo molitveno stanje, jer u njemu prepoznajem i nostalgiju za periodom kada je i mene njihala jedna ruka", kaže Aksentijević.

Aksetnijević ističe da je poslednju veliku kratimu vizantijskog perioda komponovao je čuveni Manuil Hrisafis (15. vek) našavši se, posle pada Carigrada 1453. u Srbiji gde je ostao do 1459.godine kada je i Srbija pala.

"Na marginama tog autografa zapisano je (crvenim mastilom) da je nju komponovao u Srbiji i da je smatra svojom najlepšom kratimom iz vizantijskog perioda", navodi Aksentijević.

Program koncerta u Kolarčevoj zadužbini obuhvata postvizantijski period i sve pesme su melografski zapisi Aksentijevića, akademskog slikara koji se decenijama uspešno bavi pojanjem srpske i vizantijske crkvene muzike.

Aksentijević poje po transkripcijama neumskih zapisa od 12. do 18. veka i po sopstvenim zapisima oslanjajući se na živo usmeno predanje. Doprineo je očuvanju vizantijskih i srednjovekovnih muzičkih zapisa i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj umetnički rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: