Hip-hop učinio za muzičku revoluciju više nego Bitlsi?

U novoj studiji o muzičkim pravcima i njihovom uticaju došlo se do zaključka da nisu Bitlsi i Stonsi doneli muzički prevrat, već su to učinili hip-hop umetnici.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

11:29

Default images

Grupa londonskih akademika proučavala je šablone američkih pop-lista od 1960. do 2010. prateći pojavljivanje i trajanje različitih muzičkih trendova.

Kako prenose britanski mediji, studija je pokazala da je uticaj "britanske invazije" u formi grupa Bitls, Rollingstouns, Kinks, Hu i njihov proboj u SAD preuveličan. Istraživanje je pokazalo da su muzičke karakteristike ovih bendova već postojale u SAD.

Zanimljivo je da su u studiji došli do zaključka da je hip-hop imao najviše uticaja na popularnu muziku od prvog "ulaska" na liste 1991. Taj žanr, navode autori studije, potpuno je izmenio muzičku klimu.

Studija je naišla i na kritike. Majk Broken, koji drži kurs o Bitlsima na univerzitetu u Liverpulu, smatra da se popularna muzika ne može "meriti" a da se u obzir ne uzme prijem te muzike, politička ekonomija, supkultura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: